h

Sociale huurwoningen omvormen tot studentenkamers is verplaatsen van het probleem

12 januari 2009

Sociale huurwoningen omvormen tot studentenkamers is verplaatsen van het probleem

Studentenhuisvester Duwo wil studenten in Delft onder brengen in sociale woningen. Vestigingsdirecteur Van Beek maakt zich terecht druk over het tekort aan studentenwoningen, maar volgens de Delfste SP gaat hij met zijn oplossing voorbij aan de lange wachtlijsten voor betaalbare woningen en toont het aan dat het gemeentebestuur op alle fronten faalt in haar woningbouwbeleid.

Fractievoorzitter Martijn Sipkema: "Dat het tekort aan kamers voor studenten zo groot heeft kunnen worden heeft er onder andere mee te maken dat dit tekort door de politiek lang is ontkend. Daar is mede onder druk van de SP de laatste jaren verandering in gekomen, maar waar het gemeentebestuur de problemen met studentenhuisvesting inmiddels ziet, heeft het nog steeds geen oog voor het tekort aan sociale huurwoningen. Sterker nog, de gemeentelijke woonvisie heeft het over een overschot!" Het noodplan van Duwo is een reactie op deze woonvisie. Maar een overschot aan goedkope woningen wordt door woningcorporaties Woonbron en Vestia ontkend. Dat betekent dat het plan misschien een oplossing is voor de problemen met de studentenhuisvesting, maar ten koste van nieuwe problemen met de sociale woningbouw.

Bij het vaststellen van de woonvisie heeft de SP er op gewezen dat het voor starters en mensen met een lager inkomen zo goed als onmogelijk wordt om in Delft een betaalbare woning te vinden. Nu het beleid concreet wordt zien ook woningcorporaties het niet zitten – zij zien nu al de problemen die het veroorzaakt. Sipkema: "Door de woningbouw in Delft niet op een verzonnen overschot, maar eindelijk op de werkelijke woningbehoefte te baseren, kunnen we voorkomen dat er straks een noodplan voor meer sociale huurwoningen nodig is."

Noodplan: Zet student in sociale woning (AD)

U bent hier