h

SP raadsleden doen het niet voor het geld

19 december 2017

SP raadsleden doen het niet voor het geld

Foto: ECB

De SP raadsleden zijn vrijwilligers, die hun werk doen omdat ze geloven in hun idealen en ervoor willen vechten om die uit te voeren. Net zoals de vrijwilliger in een verzogingshuis, de voorzitter van de voetbalclub of de organisator van een buurtbarbecue doen ze dat werk zonder dat ze ervoor betaald willen worden. De SP is er trots op dat hun raadslieden echte vrijwilligers zijn die het niet voor het geld doen. 

Alle raadsleden in Delft krijgen van de gemeente een vergoeding van ongeveer 1600 euro. Dit is geen salaris,het raadslidmaatschap is geen baan maar doe je er bij naast je echte werk. De SP raadsleden vinden het vreemd dat zij betaald krijgen voor dit vrijwilligerswerk. Andere SP vrijwilligers krijgen tenslotte ook niet betaald. Als het aan de SP ligt wordt de vergoeding flink verlaagt, maar de andere partijen zijn het daar niet mee eens. Daarom hebben de raadsleden besloten om hun vergoeding naar de SP over te laten maken. Ze krijgen nog wel een onkostenvergoeding.

De niet-SP raadsleden in Delft houden dit geld wel zelf. Dat betekent dat als ze volgend jaar niet herkozen worden ze er financieel op achteruit gaan. Nou heeft Leefbaar Delft aan het college gevraagd of de gemeente het voor de SP'ers moeilijker wil maken om hun vergoeding aan de SP af te staan. Bijna een jaar geleden heeft een rechtbank toestemming aan een gemeente gegeven om het geld niet direct naar de SP over te maken. De toenmalig minister Plasterk en nu dus ook Leefbaar Delft leggen dat uit alsof het niet toegestaan is dat de raadsleden hun vergoeding afstaan.

SP fractie voorzitter Lieke van Rossum heeft het college laten weten dat zij en de andere SP'ers het raadslidmaatschap gewoon als vijrilligerswerk blijven zijn, en zullen blijven afdragen aan de SP. Zodat ze ook niet financieel afhankelijk zijn van het raadslidmaatschap en het niet voor het geld moeten doen.

U bent hier