h

Delft moet Regiotaxi zelf regelen en harde eisen stellen

11 februari 2009

Delft moet Regiotaxi zelf regelen en harde eisen stellen

Deze woensdagavond presenteerde de SP de notitie "Regiotaxi, hoe nu verder?" Al tijden regent het klachten over deze taxidienst voor ouderen en gehandicapten. Dit jaar wordt er een nieuw contract afgesloten, dus organiseerde de SP een bijeenkomst met gebruikers, verzorgenden en andere geïnteresseerden om te praten over hoe het beter kan en moet.

SP Tweede Kamerlid leidde de avond in
SP Tweede Kamerlid Emil Roemer leidde de avond in.

Één van de belangrijkste punten die besproken werden was het feit dat Delft de Regiotaxi beter niet meer kan overlaten aan de stadsregio Haaglanden, maar dat zij zélf haar verantwoordelijkheid moet nemen en in de aanbesteding van het komende jaar moet zorgen voor harde kwaliteits-eisen.

SP gemeenteraadslid Lieke van Rossum: "Er is door het systeem van aanbesteding totaal geen regie. Steeds als de SP in de gemeenteraad een punt maakt van de dramatische staat van de Regiotaxi, geeft de wethouder geen thuis en claimt hij dat het buiten zijn macht valt; overigens gesteund door het overgrote deel van de raad. Blijkbaar is de stroom aan klachten voor hen geen reden om in actie te komen."

Dini Meuldijk in discussie met het publiek
Zorgverlener Dini Meuldijk in discussie met de zaal.

Sinds er in 2006 een nieuwe vervoerder werd aangesteld ging het bergafwaarts met de RegioTaxi. Mensen werden te laat of helemaal niet opgehaald, wat voor velen ernstige gevolgen had. Vorig jaar voerde de SP al samen met de gedupeerden actie voor een beter functionerende RegioTaxi en werd er een convenant aangeboden aan wethouder Rensen (PvdA). Maar er gebeurde weinig, en ook na de overname van de dienst door Connexxion bleef een aanzienlijk deel van de problemen bestaan.

SP gemeenteraadslid Lieke van Rossum
SP gemeenteraadslid Lieke van Rossum presenteerd het plan "Regiotaxi, hoe nu verder?"

In haar plan stelt de SP dat Delft niet alleen moet onderzoeken of zij zelf het Regiotaxi vervoer kan regelen, maar bijvoorbeeld ook dat er veel strenger gekeken moet worden naar het aantal busjes dat beschikbaar is en op tijd rijd, en naar de opleiding van de chauffeurs. Ook moet er volgens de SP een 'niet goed, geld terug'-regeling komen, zodat een slecht presterende uitvoerder niet betaald krijgt.

De notitie "Regiotaxi, hoe noe verder?"
Kabinet blind voor problemen in het contractvervoer
SP organiseert bijeenkomst "Regiotaxi, hoe nu verder?"
Toekomst Regiotaxi een herhaling?

U bent hier