h
Verkiezingsprogramma SP Delft

Een fijne en veilige buurt

"Al mijn hele leven woon ik vlakbij een speelpleintje. We hebben er met alle buurtkinderen ontzettend veel gespeeld.  In de zomer maar ook in de regen en met de sneeuw waren we buiten te vinden op het kleine pleintje wat toch echt alles was. Het pleintje is al lange tijd niet meer onderhouden, eigenlijk niet meer echt veilig en toe aan een opknapbeurt, toch blijft het voor de kinderen de fijne speelpek van de buurt. Verwaarloosd maar geliefd.

Een tijdje geleden bleek dat de gemeente zonder overleg op het speelpleintje een ondergrondse vuilcontainer wilde plaatsen. Wij als omwonenden hebben de gemeente een paar keer gevraagd om overleg over de toekomst van het speeltuintje met of zonder container, maar zonder resultaat. Gelukkig stond de SP bij ons voor de deur. Ze vroegen naar onze mening over de staat van het verwaarloosde pleintje en zorgde dat de gemeente het eindelijk actief op ging knappen. Samen maakten we een plan om de plaatsing van de container te voorkomen. En met succes! Het is spannend geweest - de graafmachine stond al klaar -  maar het neerzetten van de container werd uitgesteld. Nu hebben we eindelijk een goed overleg met de gemeente over hoe het speelpleintje gaat worden. De container wordt geïntegreerd in de omgeving door samenwerking van afdelingen, de gemeente en de omwonenden. En zo hoort het!"

Ronne - bewoner C. de Wittstraat en TU-student

Een fijne en veilige buurt

Overal klinkt het geluid dat mensen steeds meer op zichzelf gericht zijn. Dat de wereld asocialer wordt en dat de gemeenschapszin verdwijnt. Dat ouderen vereenzamen en dat jongeren maar rondhangen. Het is geen toeval dat dit soort geluiden sterker geworden zijn in een tijd dat allerlei voorzieningen wegbezuinigd zijn. Het wordt weer tijd om gemeenschappen op te bouwen. Dat kan alleen als mensen elkaar tegen komen.

De afgelopen jaren is de gemeente allerlei voorzieningen centraler gaan organiseren. Oftewel, er werden een heleboel voorzieningen ‘opgehoopt’ op minder plekken: buurthuizen, bibliotheek, speeltuinen, gymzalen en noem maar op. De SP wil de buurten juist van onderop organiseren. Elke Delftse buurt moet voldoende voorzieningen hebben, goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en voldoende ruimte bieden aan kleine ondernemers.

In de grote bezuinigingsronde heeft de gemeente Delft veel buurthuizen gesloten. De buurthuizen die nog wel open bleven onder de vlag van de gemeente kregen te maken met lastige regels en een moeilijk reserveringsysteem. Hierdoor kunnen activiteiten niet spontaan plaatsvinden. Dat is volgens de SP niet hoe een buurthuis moet werken. Buurtbewoners moeten vaker zomaar binnen kunnen lopen voor een koffie of een borreltje. Maar dat niet alleen, het buurthuis moet de spil van een buurt zijn, waar de wijkagent regelmatig te vinden is en waar nieuwelingen de buurt kunnen leren kennen. Een plek waar verschillende groepen – jong en oud, arm en rijk, nieuwkomers en geboren “delfvenaren” – elkaar kunnen leren kennen en helpen.
Een fijne buurt heeft ruimte nodig. Grasveldjes met bomen eromheen, speeltuintjes met zandbakken, leuke pleintjes zonder gaten in het wegdek. Sloten en vijvers met goed onderhouden walkanten. Kinderboerderijen met educatieve programma’s en ruime openingstijden. Dat is wat de SP voor ogen heeft.

Een buurt moet veilig zijn en voelen. Het is belangrijk dat alle buurtbewoners, ongeacht hun herkomst of geloof, evenveel vertrouwen hebben in de politie. Wie minder vertrouwen heeft in de politie, is minder snel bereid om de politie te helpen of in te schakelen voor hulp.

Bewoners moeten zeggenschap hebben over de dingen die in hun buurt spelen, zoals genoeg groen, veilige oversteekplaatsen, inrichting van speeltuintjes, genoeg plek om je fiets te stallen.
Fietsendiefstal moet serieus worden aangepakt. Dit geldt voor alle buurten in Delft en niet alleen de binnenstad. Fietsen is gezond als dat maar in een veilige gezonde omgeving kan plaatsvinden. De veiligheid en het netwerk van fietspaden moet worden verbeterd.

1    Het onderscheid tussen wijkcentrum en buurthuis verdwijnt. In buurten waar er voldoende behoefte is worden op termijn een buurthuis geopend. Er komen waar mogelijk buurthuiscomités van bewoners die de activiteiten in het buurthuis samen bepalen.
2    De politie heeft het vertrouwen van alle burgers nodig om effectief de criminaliteit te kunnen bestrijden. De SP wil doelstellingen over de tevredenheid over de politie op nemen in het Integrale Veiligheidsplan (IVP).
3    Er komt een veiligheidspost in elke wijk waar mensen met de wijkagent in contact kunnen komen.
4    In een stad vol water moeten alle kinderen in Delft kunnen zwemmen. Geld mag geen obstakel zijn om zwemles te krijgen. In het ideale geval wordt het schoolzwemmen weer onderdeel van het onderwijs.
5    Zelfstandige buurthuizen krijgen extra subsidie als beloning voor het harde werk van afgelopen jaren. Zij worden weer opgenomen in de gemeentelijke ondersteuning maar behouden hun zeggenschap.
6    Er wordt een masterplan speeltuinen ontwikkeld. Speelplekken en pleintjes worden opgeknapt en aangepast naar de wens van de buurtbewoners.
7    Het openbaar groen krijgt weer de aandacht die het nodig heeft door schoonmaak, onderhoud en aanplanting. De kwaliteit van het openbaar groen wordt in alle wijken op peil gehouden. Het is mooi als bewoners hiervoor zelf zorg dragen, maar op plekken waar dit niet gebeurt mag geen verloedering optreden.
8    Discriminatie op basis van geaardheid, sekse, uiterlijk of afkomst moeten we in Delft niet tolereren. De gemeente helpt discriminatie aan te pakken via de juiste instanties.
9    Onveilige verkeerssituaties worden in kaart gebracht door een onderzoek in elke buurt. Tijdens dit onderzoek wordt met de bewoners gesproken over mogelijke oplossingen.
10    Er wordt een gedegen onderzoek opgestart naar netwerken van fietsendieven. Er moet overleg gestart worden om vernieuwende oplossingen te vinden bijvoorbeeld door samenwerking met de TU.
11    Fietsen is goed voor het milieu en gezond. Het moet fietsers in Delft makkelijker en veiliger gemaakt worden. Stoplichten worden uitgevoerd met een ‘regenprogramma’ zodat fietsers minder lang hoeven te wachten als het regent. Er moeten voldoende fietsenstallingen geplaatst worden in de stad en verbeteringen van het fietsnetwerk worden in overleg met de fietsersbond doorgevoerd.|
12    Goed openbaar vervoer in de stad is belangrijk om alle buurten bereikbaar te houden voor iedereen. Dat een buslijn geen winst maakt, is geen reden om hem op te heffen. Waar dit in het verleden gebeurt is komt de bus terug. 

U bent hier