h

Mensen komen op straat te staan maar nog steeds niet meer sociale woningen in Delft?

6 juni 2024

Mensen komen op straat te staan maar nog steeds niet meer sociale woningen in Delft?

Foto: Tjeerd Meinsma / Joost van der Sluis tijdens de verkiezingscampagne in 2023

In de Kop van de Buitenhof worden nieuwe woningen gebouwd, waarvan 15 procent sociale huurwoningen worden. De SP heeft tijdens de raadsvergadering gepleit voor meer betaalbare woningen maar stond daarin helemaal alleen.

SP fractievoorzitter Joost van der Sluis gebruikte in zijn pleidooi voor meer sociale huur het voorbeeld van een man die veel begeleiding nodig heeft die afgelopen maand uit zijn woning is gezet omdat zijn moeder was overleden. De man had zich niet strikt aan alle regels gehouden en maakt inmiddels gebruik van de daklozenopvang.

Volgens de SP een gevolg van het bouwen van te weinig sociale woningen in Delft. Er zijn zo weinig sociale woningen in Delft dat ambtenaren en woningbouwverenigingen moeten kiezen wie ze op straat zetten en wie niet. Joost van der Sluis: “Er worden volop nieuwe huizen gebouwd in Delft. Maar daar zitten zo weinig sociale huurwoningen bij dat iedereen die even een tegenslag tegenkomt op straat gezet kan worden. Dat is onvermijdelijk omdat de gemeenteraad het percentage sociale woningen in Delft blijft verlagen. Er was niet één partij in de raad die zelfs maar
de moeite nam om op mijn verhaal te reageren. De wethouder bracht alleen nog in dat er ook behoefte is aan dure woningen. Dat is deels waar, maar iedereen die dakloos dreigt te worden kan in een goedkope woning terecht. Andersom is dat niet zo. Er staan ook nog steeds dure woonappartementen leeg omdat ze niet verkocht kunnen worden.”

De stad moet zicht ook aan allerlei Europese regels houden om de markt niet te verstoren. Dat maakt het lastiger om uitzonderingen en maatwerk te maken.

U bent hier