h

SP wil meer grip op betaalbare huurhuizen

21 juni 2019

SP wil meer grip op betaalbare huurhuizen

Foto: SP

De Delftse SP wil dat de gemeente zélf een woningorganisatie opricht, die betaalbare woningen met een huur tussen de 400 en 950 euro per maand gaat bouwen. De partij deed dit voorstel nadat ze in verschillende Delftse wijken met huurders in actie kwam voor meer betaalbare huurwoningen. In onder andere het Heilige Land en de Bomenwijk worden sociale huurwoningen gesloopt en worden er minder voor terug gebouwd. Fractievoorzitter Lieke van Rossum vindt dat de gemeente zo moedwillig de bevolkingssamenstelling van Delft laat veranderen. "Want mensen zijn genoodzaakt de stad uit te gaan. Bij de SP spreken we mensen die omdat hun huis gesloopt wordt naar Zoetermeer of Almere verhuizen. Of dat de verhuurder zegt: ga maar in Den Haag zoeken want hier kun je geen huurwoning vinden.

Woningcorporaties bouwen niet genoeg en willen alleen maar duurdere woningen neerzetten. Die corporaties zijn geliberaliseerd en moeten met sluitende en liefst winstgevende businesscases de broek ophouden terwijl ze meer en meer belasting betalen. Zo ver is het gekomen in Nederland. Je kunt natuurlijk als gemeente je nek uitsteken tegen dat systeem. Maar dat gebeurt niet. De nijpende tekorten aan betaalbare woningen leiden niet tot actie bij de gemeente"

De SP spreekt van het realiseren van een trotse huurwoningsector in Delft. Van Rossum: "Voor mensen met een laag inkomen moeten we zorgen dat er weer huurhuizen van rond de 400 euro bij komen. Maar net zo goed voor mensen met een gemiddeld inkomen. Als je net te veel verdient voor een sociale huurwoning kan hier je nergens terecht –dan begint het over de duizend euro huur per maand. Kopen in Delft is vaak ook geen optie meer: een nieuwbouwwoning is voor veel mensen onbetaalbaar. Daarom wil de SP de zeggenschap over wonen in Delft terug bij mensen en stellen we voor een gemeentelijke woningbouworganisatie op te richten."

U bent hier