h

Van 6 naar 3 op 1!

3 januari 2019

Van 6 naar 3 op 1!

Foto: SP

De afgelopen jaren is de gemeente allerlei voorzieningen centraler gaan organiseren. Dat wil zeggen, er werden een heleboel voorzieningen ‘opgehoopt’ op minder plekken: buurthuizen, bibliotheek, speeltuinen, gymzalen en noem maar op.

En nu zijn de basisscholen uit het Tanthof aan de beurt. Onder de naam “Scholenschuif” is het de bedoeling om de 6 basisscholen in het Tanthof samen te voegen tot 3 basisscholen. En deze 3 basisscholen moeten dan op 1 locatie komen. Dit betekent ca 900 - 1100 kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar in een megaschool.

Waarom zou je een kinderleerfabriek willen bouwen? Waarschijnlijk is er een berekening gemaakt en is dit de minst duurste oplossing. Maar geld alleen kan toch niet bepalen welke kant we opgaan met onze jeugd en onze buurten. Wat is het effect van een megaschool op een 4 jarige kleuter?
Volgens de SP betekent het weghalen van de basisscholen van hun huidige plek ontwrichting van de buurten.

Er wordt gezegd dat het Tanthof vergrijst. Het weghalen van kinderen uit een buurt door de school weg te halen zal de vergrijzing niet verhelpen. Het zal nog een reden zijn voor jonge gezinnen om niet op deze plekken te gaan wonen.

De SP vindt dat Delft juist een stad is waar je samenleeft, in elke buurt. Waar je je buurman gedag zegt en waar je kinderen veilig buiten kunnen spelen. De gemeente heeft in de eerste plaats een maatschappelijke functie, en moet juist zorgen dat buurtvoorzieningen op peil blijven. Dat geld ook voor basisscholen. Deze zijn een onderdeel van een buurt en moeten geen eigen complex vormen.

U bent hier