h

SP: Gemeenteraad is bang voor de democratie

1 februari 2018

SP: Gemeenteraad is bang voor de democratie

De regels om een referendum te houden in Delft zijn strenger geworden. Een slecht idee vindt de SP. “De gemeenteraad heeft extra drempels gemaakt om het heel moeilijk te maken om een referendum te laten slagen. Wij zijn groot voorstander van referenda omdat het meer inspraak mogelijk maakt. Dat is een aanvulling op de Delftse democratie.” Aldus SP-raadslid Tom Zonneveld.

 

De extra regels die zijn toegevoegd voor het houden van een referendum zijn onder andere dat de kiesdrempel is verhoogd van 25% naar maximaal 50% van alle Delftse stemgerechtigden. Een kiesdrempel is het aantal mensen dat minimaal moet gaan stemmen om het referendum geldig te laten zijn. Zonneveld: “In het ergste geval is het dus een verdubbeling van de
kiesdrempel.”

 

Daarnaast is er een regel toegevoegd zodat de gemeenteraad een referendum altijd kan tegenhouden als daar een 'dringende reden' voor is. Zonneveld: “Dat is wel heel erg vaag. Het is heel makkelijk om allerlei argumenten te verzinnen die een zogenaamde 'dringende reden' zijn om zo de democratie in Delft te blokkeren.”

U bent hier