h

Plaatsing van afvalcontainer op speeltuin gestopt!

15 januari 2018

Plaatsing van afvalcontainer op speeltuin gestopt!

Foto: SP

Het is de bewoners van de C. de Witstraat en de Verlengde Singelstraat gelukt om de ongewenste plaatsig van een afvalcontainer op hun speeltuin tegen te houden. Al maanden lang hebben zij zich verzet tegen deze plaatsing maar door de gemeente en het afvalbedrijf Avalex werden zij steeds van het kastje naar de muur gestuurd. Ze vroegen de SP om mee te helpen en organiseerden samen met hen een actie waarbij de grote betonnen bak – die binnenkort ingegraven zou worden – werd ingepakt en als kerstcadeau terug werd gegeven aan de gemeente. Die actie heeft dus effect gehad!

Omwonenden hadden enkele maanden geleden te horen gekregen dat op hun speeltuintje een afvalcontainer geplaatst zou worden. Rond deze ondergrondse containers zwerft vaak toch afval en grofvuil en dat willen de bewoners natuurlijk niet hebben op de plek waar de kinderen uit de buurt spelen. Ze waren er op tijd van op de hoogte en hadden dus netjes bezwaar aangetekend bij de gemeente, maar toen bleef het stil. Totdat er bericht kwam dat de gemeente per ongeluk een procedure voor een zienswijze had doorlopen en niet de procedure voor een bezwaar. Er werd hen medegedeeld dat ze alleen nog naar de rechter konden stappen en dat ondertussen de container toch geplaatst zou worden. Maar dat lieten de bewoners niet zomaar gebeuren!

In een laatste poging deze plaatsing tegen te houden stuurde de bewoners bericht naar de SP en die ging met hen om tafel zitten om een actie op touw te zetten. Enkele dagen later kwam de buurt samen om de grote betonnen bak – die door Avalex al klaar was gezet om ingegraven te worden – in te pakken. Zo werd vlak voor kerst de afvalcontainer symbolisch terug cadeau gedaan aan de gemeente. Enkele weken bleef het stil en het plekje waar de container zou komen werd al afgezet om de container te gaan plaatsen. Maar het krantenartikel in Delft op Zondag over de actie en de diverse berichten aan de gemeente van de bewoners en de SP gingen niet onopgemerkt voorbij. Op de dag dat was aangekondigd dat de container geplaatst zou worden kwam dan toch eindelijk het verlossende bericht: de gemeente zou eerst met de bewoners gaan praten en plaatsing werd tot dan alvast stop gezet.

Voorlopig is de plaatsing dus van de baan en gaat de gemeente in overleg met de bewoners. Die hebben weer hoop dat alles goed komt en Boris Duijff, actievoerder van de SP, is blij met de succesvolle actie: “We hebben in korte tijd dit probleem onder de aandacht kunnen brengen en daarmee precies bereikt wat de bewoners willen, namelijk overleg met de gemeente over hun buurt. Eigenlijk is het te gek voor woorden dat we op deze manier druk moeten zetten om zulke zaken in een buurt goed te regelen. Het zou niet meer dan normaal moeten zijn dat de gemeente praat met de Delftse inwoners en ook luistert naar wat zij willen. Nu gaat de gemeente in ieder geval in overleg met deze bewoners, wij zullen ons ervoor blijven inzetten dat er ook naar hen geluisterd wordt!”

Link naar het artikel in de Delft op Zondag

U bent hier