h

SP organiseert debat 'Red de wetenschap'

16 maart 2016

SP organiseert debat 'Red de wetenschap'

Foto: SP

De SP vindt het de hoogste tijd voor een nieuwe democratische universiteit. Daarom organiseert ze op 21 maart in het Meisjeshuis (aanvang 19.30) een debat over de toekomst van de universiteit met Jacco Hoekstra, Dap Hartmann, Marcel de Puit en Jasper van Dijk.

De eerste spreker is Jacco Hoekstra, hoogleraar bij de faculteit luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. Hij is gepromoveerd op baanbrekend onderzoek voor NASA. Volgens Hoekstra is ongelijkheid het grootste politieke probleem. Ook hekelde hij de invoering van het leenstelsel voor studenten. De schulden die studenten moeten maken zorgen volgens  Hoekstra voor meer ongelijkheid en tasten de toegankelijkheid van het onderwijs aan.

Dap Hartmann won meerdere prijzen voor zijn onderwijs over innovaties. Hij is gepromoveerd sterrenkundige en werkt als universitair hoofddocent aan de TU Delft en is publicist en columnist voor onder andere NRC handelsblad. Ook Hartmann zal zijn visie geven op de onafhankelijkheid van de universiteit.

De vierde spreker is Marcel de Puit, werkzaam bij het Nationaal Forensisch Instituut (NFI) en de TU Delft als universitair hoofddocent, hij zal op persoonlijke titel spreken. De Puit is  gepromoveerd in de organische chemie en is vingersporen deskundige.

De laatste spreker is SP Tweede Kamerlid Jasper van Dijk die naar aanleiding van de Maagdenhuisbezetting een rapport met 30 voorstellen voor een nieuwe democratische universiteit schreef.

De SP organiseert het debat omdat ze vindt dat het de hoogste tijd is voor een nieuwe democratische universiteit.

Organisator Sandra Beckerman:

“De wetenschap staat onder druk. De overheid investeert te weinig en te selectief. Universiteiten zijn voor financiering steeds afhankelijker geworden van financiering door het bedrijfsleven. Dit heeft geleid tot belangenverstrengeling en excessen waarbij bedrijven de resultaten van onderzoek konden beïnvloeden.

De wetenschap heeft te weinig ruimte om zich bezig te houden met langdurig, fundamenteel en van het bedrijfsleven onafhankelijk onderzoek naar belangrijke (maatschappelijke) vragen.”

Tijdens het debat is er veel ruimte gereserveerd om met elkaar en met sprekers Jacco Hoekstra, Dap Hartmann, Marcel de Puit en Jasper van Dijk in debat te gaan.

U bent hier