h

4 Mei: Het verhaal van Hans Gasparitsch

4 mei 2015

4 Mei: Het verhaal van Hans Gasparitsch

Foto: Tom Zonneveld / Hans Gasparitsch

Aan vrijheid zit een verhaal. Een verhaal van velen die het leven lieten, zodat wij van de vrijheid kunnen genieten. Daarom hier het verhaal van Hans Gasparitsch.

Hans sluit zich in 1933 op 15-jarige leeftijd aan bij ‘Gruppe G’ (de G staat voor Gemeinschaft). Een groep van jonge socialisten die zich verzet tegen de net aan de macht gekomen Nazi partij van Adolf Hitler. De groep organiseerde geheime vergaderingen waarin ze politiek besproken, flyers drukten en verspreidden en slogans schilderden op muren.

In 1935 schilderde Hans ‘Hiltler=Krieg’ (Hitler=Oorlog) op het voetstuk van een standbeeld. Kort daarna werd hij gearresteerd en veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf. Na die 2,5 jaar vond men dat hij nog niks had geleerd van zijn straf en werd daarom naar een concentratiekamp gestuurd.

Onder andere door de solidariteit onder alle politieke gevangen in dat kamp, wist Hans dit te overleven. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog was hij betrokken bij de zelfbevrijding van het concentratiekamp Buchenwald.

Na de oorlog bleef Hans zich inzetten tegen fascisme en ander onrecht. Ook zette hij zich in voor de werderopbouw van Duitsland. Op 26 mei 2000 krijgt hij de Bundesverdienstkreuz onderscheiding.

Hans Gasparitsch overleed op 13 april 2002 na een lang ziektebed in Stuttgart.

Het volledige verhaal (in het Duits) is hier te vinden.

U bent hier