h

SP waarschuwt voor volgend verliesproject

16 december 2014

SP waarschuwt voor volgend verliesproject

De Delftse SP waarschuwt dat de zoutopslag aan de Staal wel eens het volgende grote verliesproject voor Delft te worden, na de steeds duurdere Spoorzone, de Harnaschpolder en de Sebastiaansbrug. Het college wil de zoutopslag samen met het Rijk en de provincie huisvesten op een bedrijventerrein in Delfgauw. "Dat zou een goede optie kunnen zijn, maar er is helemaal geen tijd om dat te onderzoeken. We moeten dus akkoord gaan met een uitgave €1,5 miljoen zonder enige informatie" zegt SP raadslid Tom Zonneveld. "Dat is precies waar het bij de andere projecten ook is fout gegaan. De raad werd voor het blok gezet en een paar jaar later bleek het toch veel meer te kosten dan werd gezegd." De SP stelde eerder al voor om een goed onderzoek te doen, juist om dit soort mislukkende projecten in de toekomst te voorkomen.

Het lijkt er nu op dat er een meerderheid van de Delftse politiek een dergelijk onderzoek wil. Zonneveld: "We zijn heel blij dat een ruime meerderheid van de raad nu ook in lijkt te zien dat een serieus onderzoek verstandig is om te doen." De SP is voorstander van een zogenoemde raadsenquete. Hierin kunnen (ex-)bestuurders en (ex-)ambtenaren verplicht worden om gehoord te worden en mogen daarbij niet liegen, want dat is strafbaar.

Op de Staal zijn momenteel het gronddepot, een aantal werkplekken voor ambtenaren en de zoutopslag gehuisvest. De werkplekken zullen verplaatst worden het stadskantoor boven het station. Het plan is nu om het gronddepot en de zoutopslag ook te verplaatsen en op het terrein huizen te gaan ontwikkelen. Zonneveld: "Het is alleen totaal niet duidelijk of die huizen dan wel verkocht gaan worden. Zeker ook omdat de gemeente Delft nog een heleboel onverkochte grond heeft bij de Spoorzone en de Harnaschpolder."

U bent hier