h

Lawaai op de Markt

21 november 2014

Lawaai op de Markt

De lawaaidemonstratie, afgelopen donderdagavond voorafgaande aan de vergadering van de commissie Algemeen/Sociaal Domein, was een succes. Met een aantal actievoerders hebben de comités ‘Wij zijn de zorg’ en ‘Zorg voor elkaar Delft’ een enorm kabaal gemaakt. De herrie was tot ver in de omtrek te horen. Op de agenda deze avond stond de verordening die de overdracht van de jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en de participatiewet naar de gemeente moet regelen. Om de gemeente duidelijk te maken dat we ons grote zorgen maken over deze ontwikkeling hebben we niet alleen een enorm kabaal gemaakt maar ook ingesproken tijdens deze vergadering. Hieronder de tekst die Petra van Ham namens de gezamenlijke comités heeft ingesproken.  

Goedenavond dames en heren,

Mijn naam is Petra van Ham. Ik ben verzorgende en actief in comité Wij Zijn de zorg en Zorg voor elkaar. Ik wil inspreken op de onderwerpen die bij u vanavond voorliggen.

Allereerst over de verzorgingshuizen. Pieter van Foreest is bezig alle verzorgingshuizen in Delft te sluiten. Dat is geen toekomstmuziek, maar is nu volop aan de gang. Monica en Stefanna zijn nagenoeg dicht, Abtswoude wordt leeg gehaald en Delfshove en Lindenhof wil de bestuurder zodanig ombouwen dat geen sprake meer is van 24-uurs zorg. De langdurige zorg aan hulp behoevenden komt vanaf 2015 op uw bordje te liggen. Met een bezuiniging van 2,3 miljard in 2015.Te gemakkelijk wordt in uw beleidstukken gesproken over eigen kracht en eigen netwerk, terwijl u helemaal niet schijnt te beseffen wat dat in de praktijk betekent. Hulp aan de huidige verzorgingshuis bewoners is geen kwestie van een twee maal 10 minuutjes zorg per dag of een boodschappenhulp. Onze cliënten zijn dementerend, hebben veel lichamelijke beperkingen of beide. Zij vergeten te eten, kunnen het niet pakken, kunnen zelf hun medicijnen niet beheren, zijn gedesoriënteerd in plaats, persoon en tijd, vallen, worden met een tillift geholpen, zijn incontinent, kunnen geen netwerk onderhouden. Ze komen in het verzorgingshuis omdat ze de regie kwijt zijn. Ze vervuilen, vereenzamen, drogen uit en sterven eerder. U luistert waarschijnlijk niet naar een eenvoudige verzorgende. Maar waarom slaat u ook de alarmbellen in de wind die door huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde worden geluid. U praat gemakkelijk over de hulp van mantelzorgers. Maar onze cliënten komen binnen omdat de zorg bij de mantelzorg over de schoenen loopt. U moet met de bestuurder van Pieter van Foreest in gesprek over het behoud van 24-uurs zorg in minimaal 3 locaties. De zorg voor ouderen, zieken en hulpbehoevenden moet ook financieel worden gegarandeerd en niet alleen met mooie woorden. Daarvan horen wij er al jarenlang te veel. Ze staan synoniem voor bezuinigen. Het is úw verantwoordelijkheid. Alle gevolgen zijn voor úw rekening.  U kunt hier niet voor weglopen.

Hetzelfde geldt voor de jeugdzorg. Mooie intenties die er op neerkomen  dat gezinnen het vooral zelf moeten uitzoeken. Dat blijkt ook uit het concrete aantal van 12 begeleiders voor 450 multi-probleemgezinnen. Dat is een onmogelijke taak. Arme gezinnen, gezinnen die te kampen hebben met ziekte en psychiatrische stoornissen, met kinderen in onveilige situaties, ontsporende pubers . Geweld in gezinnen. Ook hier een enorme bezuiniging van 450 miljoen landelijk. Kinderen moeten kunnen rekenen op onvoorwaardelijke steun van de gemeente. De gemeente Delft staat op de rand van een faillissement omdat teveel geld aan de bouwondernemers is gegeven. Er wordt aan alle kanten bezuinigd. Gemeentelijke lasten gaan omhoog, bibliotheken en wijkcentra worden gesloten. Er wordt 400 miljoen op de bijzondere bijstand bezuinigd. Meer armoede betekent meer problemen in gezinnen en meer problemen voor kinderen op alle gebieden. Ook hier bent u verantwoordelijk. Specialistische zorg voor kinderen kan niet overgelaten worden aan een goedwillende ambtenaar. Kinderen hebben niets aan uw mooie woorden. Ze willen daadwerkelijke professionele hulp en genoeg geld voor eten, kleding en voorzieningen om mee te doen in de maatschappij. Dat is de sleutel tot succes. De garantie dat al het geld voor de kinderen naar de kinderen gaat en een grote noodpot. Geen mooie frasen, wel echte hulp. Dank voor uw aandacht. We zien uw reactie graag tegemoet.

U bent hier