h

6de Demonstratie: Stop Afbraak Zorg!

6 mei 2014

6de Demonstratie: Stop Afbraak Zorg!

Op zaterdag 17 mei 2014 organiseren het comité “Zorg Voor Elkaar” en het comité “Wij Zijn De Zorg” de zesde demonstratie tegen de afbraak van de zorg en het instellen van een opname stop in verzorgingshuizen. Zorg is een basisvoorziening, die als het aan deze regering ligt wordt afgebroken.

Inmiddels hebben we er, mede door onze acties, voor gezorgd dat Pieter van Foreest twee verzorgingshuizen open wil houden en de appartementen wil verhuren. Dat is natuurlijk winst, maar geen oplossing omdat het gaat om mensen die 24 zorg en begeleiding nodig hebben. Het plan alle verzorgingshuizen in Delft te sluiten staat nog steeds overeind. Nog steeds dreigt massaontslag voor werkenden in de zorg en zullen mantelzorgers door deze afbraak van de zorg zwaar overbelast raken. Ook de bezuinigingen op voorzieningen voor gehandicapten, dagopvang, jeugdzorg, GGZ en thuiszorg blijven ondanks het onlangs gesloten akkoord nog steeds fors en onacceptabel.

De bezuinigingen

In opdracht van deze regering wordt ook in de gemeente Delft de zorg afgebroken. Zonder slag of stoot gaf het vorige college toe aan de bezuinigingsdrift van dit kabinet. Het is nog maar de vraag of het nieuwe college hier verandering in zal brengen.

Ondanks het nieuwe akkoord dat tussen regeringspartijen en gedoogpartijen is gesloten gaat de afbraak van de zorg gewoon door. Er veranderd dan ook maar weinig aan de situatie voor de ouderen die in een verzorgingshuis wonen. De gevolgen van dit beleid betekenen nog steeds dat 800 van de 1.300 verzorgingshuizen in ons land zullen moeten sluiten. Alleen voor de meest schrijnende gevallen worden de plannen wat aangepast en er komt meer geld voor dagbesteding en thuiszorg. Natuurlijk is dit winst, maar dat betekent nog steeds dat ouderen die 24-uurs zorg nodig hebben omdat ze verward zijn en/of veel lichamelijke zorg nodig hebben hun recht op zorg verliezen. Zorg wordt een voorziening die door gemeenten naar eigen inzicht mag worden ingevuld. Maar wel met een korting van 40% op het budget. Tegelijk met de dreigende sluiting van verzorgingshuizen wordt ook op de thuiszorg hard bezuinigd. Thuiszorgmedewerkers mogen noodzakelijke taken niet meer uitvoeren en krijgen steeds minder uren om hun werk te doen. Deze ontwikkelingen leiden tot dramatische situaties voor de ouderen én hun mantelzorgers,  die naast deze 24-uurszorg ook nog een baan en de zorg voor kinderen en kleinkinderen hebben.

Steun het verzet

Wij gaan door met het verzet tegen deze bezuinigingen en roepen iedereen in Delft op met ons tegen deze maatregelen in verzet te komen en te demonstreren voor het behoud van:

  • de verzorgingshuizen in Delft
  • de werkgelegenheid in zorg en thuiszorg
  • de dagopvang voor ouderen en gehandicapten

Bijzonderheden

Verzamelen 12:00 uur Bastiaanplein

Vertrek vanaf het Bastiaanplein om 12:15 uur

Aankomst weer op het Bastiaanplein rond 13:45 uur

Einde programma 14:00 uur

Samenwerkende organisaties:

Comité Zorg voor elkaar Delft

Abvakabo FNV Delft

Stichting Op-Nieuw

Delftse Gehandicapten Vereniging DGV

Wijkcomité Buitenhof – Voorhof

Wijkcomité de Bras

Wijkcomité Kuijperwijk

SP afdeling Delft

Comité Wij Zijn De Zorg Delft

U bent hier