h

Algemene beschouwingen

18 oktober 2013

Algemene beschouwingen

Nu er bezuinigd moet worden kiest de SP Delft er voor om het weinige geld niet uit te geven aan het marketingplan "Delft Kennisstad", maar aan de voorzieningen in de gemeente. Dat was het hoofdpunt van SP fractievoorzitter Wim Hamelink tijdens de algemene beschouwingen. Dat het prima mogelijk is om voorzieningen als het schoolzwemmen, het verkeersexamen, de kinderboederijen en de Papaver te behouden zal de SP duidelijk maken in de tegenbegroting die werd aangekondigd.
Ook hekelde de fractievoorzitter de bezuinigingen op de sociale voorzieningen die er doorgevoerd worden en het verbloemen van die maatregelen met mooie woorden door de collegepartijen.

De SP wees ook nog eens op de opamestop in de verpleeghuizen in Delft. Hiertegen waren de afgelopen weken demonstraties georganiseerd door de comités “Wij zijn de Zorg” en “Zorg voor elkaar Delft”. De demonstraties werden gesteund door werknemers van de verzorgingshuizen, bewoners en hun familie, huisartsen en anderen. Volgens Ernst Damen van de PvdA is er hier niets aan de hand. Hij vondt dat de honderden mensen die tegen deze plannen hebben gedemonstreerd dat alleen gedaan omdat de SP ze bang gemaakt zou hebben. In zijn ogen is dat bangmaken ernstiger dan dan het besluit om de verzorgingshuizen te sluiten zelf.

Het verhaal van Wim Hamelink kan hier teruggekeken worden. Hieronder staat de complete tekst:

Voorzitter,

Politiek is keuzes maken. Wij bespreken vandaag de laatste begroting van dit (het mag gezegd) ambitieuss college, en dat is een goed moment om terug te kijken naar de keuzes van het college.

In 2010 werd het College van B&W al voor de verkiezingen in elkaar gezet door de PvdA en D66. STIP, GroenLinks en het CDA konden aanschuiven zonder veel inhoudelijke inbreng. Het jagen op een wethouderspost en de mogelijkheid om mee te doen was belangrijker dan het binnenhalen van concrete punten voor de kiezers. Dit heeft geleid tot een college van bestuurders die ver van de alledaagse werkelijkheid in Delft staan.
En dat heeft de stad geweten: Het college is het zicht volledig kwijtgeraakt op de wezenlijke taken van de gemeente, zoals handhaving van regels, het onderhoud van de Stad, en de voorzieningen voor de inwoners.
Zelfs belangrijke voorzieningen voor de inwoners van Delft werden afgeschaft: voorzieningen voor de minima, buurthuizen, het postkantoor, de kinderboerderijen, de waterspeeltuinen, de bibliotheek, de afvalinzameling. Verder heeft de afschaffing van de verzorgingsstaat al geleid tot minder thuiszorg, minder steun aan gehandicapten, ouderen en langdurig zieken, het
sluiten van Buurthuizen, noemt u maar op. De marktwerking in de zorg heeft al geleid tot duurdere zorg, duurdere zorgverzekeringen, torenhoge inkomens voor directeuren van zorginstellingen in en rond Delft, het ontslaan en voor een goedkoper contract weer inhuren van zorgmedewerkers.
De sociale voorzieningen in Nederland en Delft worden in hoog tempo afgebouwd: de WAO, de Bijstand, de Sociale Werkvoorziening, de WW, de Ontslagbescherming, de AOW, de Jeugdzorg. Dit college ziet en laat het gewoonweg gebeuren!

En ik mag het gefaseerd sluiten van alle verzorgingshuizen in Delft niet vergeten. Ouderen, die misschien al hun hele leven in Delft wonen. Die altijd graag thuis blijven wonen. Bij iedereen kan het zover komen dat dat ondanks hulp van familie niet meer mogelijk is. Dat ze nadat ze thuis gevallen zijn, zich niet meer veilig voelen in hun eigen huis, en naar een verzorgingshuis willen. Door dit college lichtzinnig als lichte zorg afgedaan! Die ouderen worden door dit college de stad uitgejaagd, nu de meeste huizen een opnamestop hebben, worden gesloten, en de wachtlijsten groeien.

Voorzitter,
Politiek is keuzes maken. En ouderen in de steek laten is de keuze van dit college. Toen de SP het over het sluiten van de verzorgingshuizen wilde hebben, wilden ook de andere partijen daar niet eens over praten.
Om te verbloemen welke onrechtvaardige keuzes het college maakt, is er een eigen taal ontstaan. Het college ‘denkt om’, is ‘regiegemeente’, laat problemen oplossen door ‘participatie’ en “kantelt” naar een ‘nieuwe politiek’. Maar als je een halfvol glas omkeert, dan is het daarna leeg. Hoe lang je er ook omheen denkt. Ook zegt het college dat dit nu eenmaal de “nieuwe wereld” is. De SP maakt een hele andere keuze, omdat zij ziet dat deze nieuwe wereld eigenlijk een fictieve wereld is, waar problemen niet worden aangepakt, omdat ze niet worden erkend.

Voorzitter,
Politiek is keuzes maken. De projecten waar de vorige en huidige Colleges van B&W voor hebben gekozen, hebben in de afgelopen 15 jaar tot een financiële puinhoop geleid. Peperdure projecten als het Bedrijvenschap Harnaschpolder, de woningbouwlocatie Harnaschpolder, Technopolis, het nieuwe Stadskantoor, de Spoorzone, Station Zuid, Poptahof en Avalex hebben bij elkaar ongeveer 100 miljoen euro gekost. Daarom moet de Gemeente nu 45 miljoen per jaar bezuinigen. Dat is ongeveer 450 euro per inwoner per jaar. Terwijl vergelijkbare Gemeenten 250 euro per jaar per inwoner moeten bezuinigen. Dat betekent dat wij veel meer moeten bezuinigen op buurthuizen en andere welzijnsvoorzieningen, op de voorzieningen en zorg voor minima en andere kwetsbare groepen, op de bibliotheek, de Musea, onderhoud van wegen e.d., en op andere voorzieningen voor iedereen. De SP heeft daar al 8 jaar op gewezen. Kunnen de College partijen een keer hun fout toegeven?

Verder beweert Delft een klimaatbeleid te hebben. Onzin. Daar wordt niets van waargemaakt.

Voorzitter,
De SP is voor een zuinige en sluitende begroting. Hier past een compliment aan het college. Het zijn goede rentmeesters. Het college realiseerde al 2 jaar een sluitende rekening met een plus! Omdat schulden maken tot nog meer bezuinigingen op de minima en voorzieningen in Delft zal leiden kiest de SP er in deze mindere tijden voor om alleen geld uit te geven aan wezenlijke taken van de gemeente. Ik herhaal ze nog eens: Handhaving van regels, het onderhoud van de Stad en de voorzieningen voor de inwoners.
Dus kiest de SP ervoor om geen geld uit te geven aan nieuwe marketingplannen voor “Delft Kennisstad”. Natuurlijk is het belangrijk om te zorgen dat kenniswerkers in Delft blijven nadat ze klaar zijn met studeren. Dat doe je niet door alleen maar te roepen dat je goed bent, maar juist door er voor te zorgen dat er voldoende sociale voorzieningen zijn en blijven, zodat Delft een fijne stad is om in te wonen. Kennisstad, TIC en YES Delft zijn er niet voor het oplossen van problemen, maar om mooie sier mee te maken door de huidige bestuurders van de stad.
Zo staan er in de hele stad, dus ook in de binnenstad, winkelpanden leeg. Om die panden weer vol te krijgen kunnen de eigenaren in hun panden investeren of de prijzen laten dalen om nieuwe, innovatieve ondernemers een kans te geven. Laat het college eens uitleggen waarom de gemeente een dure reclamecampagne gaat beginnen om de winkels van de pandeigenaren alleen in de binnenstad weer gevuld te krijgen?

Voorzitter,
Politiek is keuzes maken.
Het college zegt te kiezen voor een “participatiesamenleving”, maar lijkt dat zelf niet erg serieus te nemen. Dit College negeert consequent de wensen en voorstellen van bewoners en ondernemers van deze stad. Voorbeelden te over: het bestemmingsplan Bomenwijk, het bestemmingsplan Rietveld, het, het bestemmingsplan Pharmafilter en Gasopslag van het Ziekenhuis, de wensen van de bewoners organisatie TU Noord, de wensen van bewoners over hun parkeervergunningen rond de Binnenstad, de wensen van bewoners over hun inmiddels gesloten Buurthuizen, de wensen van ondernemers over hun parkeerplaatsen in het winkelcentrum Bomenwijk, et cetera.
Maar ook kinderen, die graag hun verkeersexamen doen, als een examen om zich zelfstandig te kunnen verplaatsen binnen onze stad, laat het college in de kou staan. Net als het college deze kinderen het schoolzwemmen afneemt, in onze waterrijke stad.
Allemaal voorbeelden van burgers die wel willen participeren maar door het college simpelweg de deur worden gewezen. Nee, als PvdA-politici het hebben over “participatiesamenleving” dan bedoelen ze daarmee dat de “CEO” van een “Techno starter” een dag in de week vrij neemt, om voor zijn moeder te zorgen.
Op die manier kan de gemeente een grijpstuiver bezuinigen op de thuiszorg. En mocht de arme vrouw naar een verzorgingshuis moeten, dan moet deze “innovatieve kenniswerker” maar twee dagen in de week vrij nemen om haar in huis te nemen. Omdat ze niet toegelaten wordt in verband met de opnamestop.
Maar ook de politici worden buitenspel gezet. EU en de Stadregio Haaglanden hebben bevoegdheden van de Tweede Kamer en de Gemeenteraad van Delft overgenomen. Nederland en Delft hebben nog maar weinig te zeggen. Over het Openbaar Vervoer van Delft bijvoorbeeld. En nu we bijna van Haaglanden verlost lijken te zijn, hebben de bestuurders al weer nieuwe plannen gemaakt voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Voorzitter,
Politiek is keuzes maken en de SP maakt fundamenteel andere keuzes. De SP wil een ander beleid in Delft. Wij willen een College waar alle partijen heel democratisch hun wensen kunnen inbrengen. Waar onze bewoners en ondernemers weer de dienst uit maken. Waar het College een sociaal beleid voert.
De SP komt daarom met een realistisch en sociaal alternatief, waarin gewoon weer gezien wordt dat mensen die oud en ziek worden een verzorgingshuis nodig hebben. Waarin geen10% van de kinderen in armoede opgroeit. Waar jongeren hulp krijgen die ze nodig hebben om later goed mee te kunnen participeren in de samenleving. En waarin mensen die op sociale werkplekken werken deze voorziening nodig hebben, omdat zij anders achter de geraniums zullen belanden. Zeker in deze tijden van hoge werkloosheid.
De SP heeft altijd gepleit voor voldoende sociale huurwoningen in Delft. Het College gaat alleen maar voor woningbouw voor Kenniswerkers en Studenten. Wij pleiten ervoor dat ook gewone Delftenaren met een laag of midden inkomen in aanmerking kan komen voor een betaalbare woning. Of de net afgestuurde student die nu met zijn campuscontract de stad uitgejaagd wordt, terwijl de wachttijden voor een sociale woning meerdere jaren zijn.

De SP komt op voor
• Solidariteit (niet bezuinigen op de minima)
• Aanvalsplan kinderen in armoede
• Sociale werkplaatsen
• Steun voor de voedselbank
• Geen bezuinigingen op de (thuis)zorg
• Nee tegen de bezuinigingen op de Jeugdzorg, de Sociale Werkvoorziening en Bijstand, de WMO en de AWBZ.
• Stop met prestige projecten

De SP heeft bezwaren tegen de bezuinigingen op:
• De 2 kinderboerderijen en 2 waterspeeltuinen;
• De Papaver, het Natuur en Milieu onderwijs;
• Het schoolzwemmen;
• Het fietsexamen;
• De thuiszorg

En overweegt:
• Een motie over de Begroting en Rekening van Haaglanden (evenveel bezuinigen);
• Een motie over Topinkomens in de semipublieke sector;
• Een amendement fonds van Rossum, voor de allerlaagste inkomens;
• Een motie duidelijke Begroting:

Voorzitter,
Wij kiezen voor een Democratische, Sociale en Duurzame stad. Daarom dient de SP een amendement in waarin we vrijwel alle nieuwe uitgaven uit deze begroting verwerpen, en investeren het geld van de inwoners van Delft in de voorzieningen in de stad. In deze zogenaamde “tegenbegroting” laten we zien dat een socialer Delft haalbaar is. Ook in sombere tijden. Deze tegenbegroting is bedoeld als richtinggevend alternatief voor een sociaal Delft. Waar een wil is, is een weg. De SP laat zien dat een sociale weg uit de crisis mogelijk is. Als dit college haar hart op de juiste plek heeft en echt een socialer Delft wil, dan ligt de oplossing binnen handbereik.
We roepen GroenLinks, VVD, CDA, Onafhankelijk Delft, Stadsbelangen Delft, en ChristenUnie op om daaraan mee te doen. De SP is er klaar voor.
Het is voorwaar een kwestie van kiezen...

Wim Hamelink, namens de kiezers van de Socialistische Partij in Delft.

U bent hier