h

Vrijwel alle verzorgingstehuizen in Delft gaan dicht!

7 september 2013

Vrijwel alle verzorgingstehuizen in Delft gaan dicht!

Frank

Was het sluiten van twee verzorgingstehuizen in Delft al te gek voor woorden, naar nu blijkt gaan bijna alle verzorgingstehuizen in Delft dicht. Voor een aantal zal er vanaf 1 oktober 2013 al een opnamestop gelden. Het comité “Wij zijn de Zorg” en het comité “Zorg voor Elkaar” vinden dit onacceptabel en roepen iedereen die dit ook vindt op om in actie te komen. Kom daarom op maandag 9 september 2013 om 14:45 uur naar verzorgingstehuis Stefanna (Aart van der Leeuwlaan 904) en laat merken wat je van deze plannen vindt.

De aanleiding

Deze week werd bekend dat datgene waar beide comités al maanden voor waarschuwen, werkelijkheid dreigt te gaan worden. Pieter van Foreest gaat met goedvinden van het Delftse College van B&W vrijwel alle verzorgingstehuizen in Delft sluiten. Op maandag 9 september om 12:30 uur wordt het personeel van Huize Monica en om 15:00 uur wordt het personeel van Huize Stefanna ingelicht over de ophanden zijnde sluiting en dus het verlies van hun baan. Ook de werknemers van de andere instellingen zullen binnenkort voor een dergelijk gesprek worden uitgenodigd. Tegelijkertijd zullen ouderen in de toekomst niet meer kunnen kiezen voor het verzorgingstehuis. Zij zullen zijn aangewezen op de al maar verder belaste mantelzorger. Voor de huidige bewoners van de verzorgingstehuizen is gekozen voor de “passende” methode van “sterfhuisconstructie”.

Wat doet de gemeente Delft

Eindelijk na maanden van aandacht vragen voor deze draconische bezuinigingen geeft de gemeente een teken van leven. Zij geeft aan, bij monde van wethouder De Prez, dat zij bezorgd is. Nog niet duidelijk is of deze bezorgdheid te maken heeft met de gevolgen voor de mensen in de zorg of dat deze te maken heeft met de als gevolg hiervan stijgende kosten voor thuiszorg, die de gemeente straks met een korting van 40% mag gaan uitvoeren. Dit college had veel eerder, net als wethouder Karsten Klein in Den Haag, afstand moeten nemen van deze bezuinigingen en dit desnoods bij de rechter af te dwingen. Nu is er een jaar verloren gegaan met “omdenken”, is het glas niet langer half vol of half leeg, het is gewoon leeg.

Steun het verzet

Wat ons betreft is de maat in ieder geval vol. Deze bezuinigingen gaan dramatische gevolgen hebben voor alle mensen in Delft. Laten we samen de handen uit de mouwen steken en niet wegkijken bij de afbraak van de zorg in Delft. Sluit je aan en kom op maandag 9 september 2013 naar Stefanna en vergeet vrijdag de 13e niet om mee te demonstreren tegen deze plannen (Bastiaanplein, 19:00 uur).

U bent hier