h

Armoedemonitor

12 juni 2013

Armoedemonitor

De SP wil dat de gemeente Delft meer grip krijgt op ondersteuning van mensen die door de crisis niet meer rond kunnen komen. Mensen hebben steeds minder te besteden en ook en de werkloosheid neemt toe. De koopkrachtdaling kan voor een huishouden oplopen tot 7,7 procent, blijkt uit koopkrachtberekeningen van het Nibud. Bij de Delftse schuldhulpverlening is het aantal aanvragen de afgelopen jaren met 40% toegenomen. Maar de gemeente is vooralsnog niet van plan extra maatregelen te nemen om mensen te helpen met financiële problemen.


SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum: “Wij krijgen steeds vaker berichten van mensen die het financieel echt niet meer redden: ze kunnen de zorgverzekering niet meer betalen, zijn hun baan kwijt geraakt, of lopen toeslagen mis. Je zou denken dat de gemeente méér middelen vrij maakt voor hulp aan deze mensen. Maar in plaats daarvan is juist bezuinigd op de bijzondere bijstand. Dit kan nooit lang goed gaan, er is meer inzicht, ondersteuning en geld nodig.”

Een van de zaken waar Van Rossum zich zorgen over maakt, is dat de omvang van de problemen niet bekend is “Het laatste onderzoek naar mensen met lage inkomens dateert uit 2010. Om te weten hoeveel de gemeente extra beschikbaar moet hebben, is onderzoek nodig. We weten momenteel niet eens hoeveel Delftse kinderen er in armoede opgroeien”

De partij stelde onlangs al voor om een prognose te maken van de extra capaciteit die de komende jaren nodig zal zijn bij bijvoorbeeld budgethulp, inkomensondersteunende regelingen en daklozenopvang, maar kreeg van het college nul op het rekest. De SP dient daarom in de raadsvergadering van komende donderdag een voorstel in om een Delftse armoedemonitor op te zetten, en uit te rekenen hoeveel hulp en middelen nodig zijn om het anti-armoedebeleid op peil te houden.

U bent hier