h

Petitie Zorgen om Zorg

27 mei 2013

Petitie Zorgen om Zorg

Thuiszorg
De bezuinigingen van het kabinet Rutte II op de huishoudelijke verzorging, de begeleiding, dagbesteding en persoonlijke verzorging leidt tot onwenselijke en onmenselijke situaties. Mensen verliezen hun recht op zorg, gemeenten moeten nieuwe zorgtaken uitvoeren met grote budgetkortingen. Het zal leiden tot situaties waarin mensen nauwelijks zorg en ondersteuning krijgen, met als gevolg overbelaste mantelzorgers, onnodige risico’s door vervuiling in huis en van het lijf.

Teken deze petitie

hier!

De concrete plannen:

In het onlangs gesloten zorgakkoord worden de bezuinigingen op de thuiszorg een jaar uitgesteld, daarna wordt 40% van de thuiszorg als nog afgebroken, waardoor 170.000 mensen hun thuiszorg wordt afgenomen en 50.000 medewerkers in de thuiszorg hun baan verliezen. Ook in de verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg zullen tienduizenden medewerkers hun baan verliezen en nog meer cliënten hun zorg.

Het kan anders:

Bezuinigen in de zorg kan prima, maar dan op andere plaatsen! Zorgverzekeraars maakten afgelopen jaar 1,4 miljard euro winst. De eigen vermogens van zorginstellingen waren nooit zo hoog (3,3 miljard alleen al van thuiszorg- en verpleeghuisorganisaties). Wat ons betreft pakken we de bureaucratie aan, net als de verspilling en de topsalarissen en stoppen we met de marktwerking in de zorg. Dit levert miljarden op.

Wij, inwoners van de gemeente Delft, vinden:

- Dat dit een domme en kortzichtige bezuiniging is die zal zorgen voor vereenzaming, verwaarlozing, vervuiling en een stijging van het aantal zorgmijders;
- Dat deze bezuinigingen grote problemen veroorzaken voor gemeenten om de zorg in hun stad op een sociaal aanvaardbaar niveau te houden;
- Dat de cliënten van de huishoudelijke zorg nú en in de toekomst recht moeten blijven houden op goede zorg;
- Dat mantelzorg vrijwillig moet blijven. Door nog meer (specialistische) zorg, dan nu al het geval is, te vragen van de mantelzorgers en andere vrijwilligers zet je de hele gemeenschap onder te grote druk.

Wij roepen daarom het college van B&W van de gemeente Delft op om publiekelijk afstand te nemen van deze bezuiniging en dit standpunt kenbaar te maken aan de Tweede Kamer en de Nederlandse regering.

Teken deze petitie hier!

U bent hier