h

Scholieren Grotius: “Behoud studiefinanciering!”

4 februari 2013

Scholieren Grotius: “Behoud studiefinanciering!”

Scholieren hebben zich uitgesproken voor de studiefinancieringAfgelopen maandag was ROOD, jong in de SP op het VMBO van het Grotius College in Delft om scholieren te vragen zich uit te spreken voor of tegen de studiefinanciering. Ze konden kiezen tussen het behoud van de studiefinanciering of €30.000,- studieschuld, als hij wordt afgeschaft. De scholieren hoefden niet lang na te denken en kozen massaal voor het behoud van de studiefinanciering. Een behoorlijk aantal van hen schrok van de te verwachten studieschuld van €30.000,-. “Gelukkig vinden jongeren het niet gewoon om schulden te maken, maar hieraan kun je wel zien dat de drempel om straks te gaan studeren door deze studieschuld heel hoog wordt.” Aldus Boris Duijff, woordvoerder van ROOD Delft.

De regering van PvdA en VVD is van plan om hard te bezuinigen op studenten en dus op de kenniseconomie. “De PvdA en de VVD schaffen de basisbeurs af, voeren een schuldenstelsel in én schrappen de studenten OV-jaarkaart. Een gemiddelde student loopt al gauw een schuld van €30.000 op,” aldus Boris. “Het is nu al zo dat kinderen van minder vermogende ouders vaker een minder hogere opleiding hebben dan kinderen van ouders met hogere inkomens. Dat probleem kunnen we oplossen, maar een schuldenstelsel maakt het erger. Studiefinanciering laat afgestudeerden de ruimte na hun studie aan het werk te gaan zonder schuld die als een molensteen om je nek hangt.”

De komende paar weken zal ROOD Delft veel vaker langs beide locaties van het Grotius College gaan. Boris: “ROOD vindt dat iedereen recht heeft op studiefinanciering, van MBO tot universiteit, daarom laten we scholieren van VMBO, HAVO én VWO zich uitspreken.” Uiteindelijk is het de bedoeling dat het schoolbestuur zich ook uit gaat spreken voor het behoud van de studiefinanciering. De SP-jongeren zijn in het hele land bezig met deze actie. “Als leerlingen en schoolbesturen zich overal uitspreken voor het behoud van de studiefinanciering, dan kan de Minister van Onderwijs niet meer om ze heen en zal zij haar plannen wel moeten wijzigen.”

U bent hier