h

1 voor Allen

13 januari 2012

1 voor Allen

Begin december 2011 was op initiatief van de SP afdeling Delft de eerste bijeenkomst van maatschappelijke organisaties in Delft. Op deze avond waren verschillende maatschappelijke organisaties uit Delft, waaronder de WMO-raad, politieke partijen, speciaal onderwijs, buurthuizen en kerken, aanwezig. De inleiding deze avond werd verzorgd door SP Tweede Kamer medewerkster Tjitske Siderius, die een overzicht gaf van de bezuinigingen die ons de komende tijd te wachten staan.

De bedoeling van deze avond was, naast elkaar beter te leren kennen, te starten met een inventarisatie van de gevolgen die de bezuinigingen gaan hebben voor de inwoners van Delft en voor de achterban van de verschillende organisaties. De avond werd door alle aanwezigen als leerzaam en informatief ervaren. Vooral de gevolgen van bezuinigingen op het speciaal onderwijs, de psychiatrie, het persoonsgebonden budget en de buurthuizen maakten op de aanwezigen indruk. Zo kwam bijvoorbeeld naar voren dat het sluiten van buurthuizen extra zwaar is voor mensen die in het verleden vanuit de psychiatrie zijn uitgeplaatst en nu zelfstandig wonen. Niet alleen verliezen deze mensen hun ontmoetingsplek, maar verdwijnen bovendien uit het zicht van de hulpverleners. Dit alles wordt nog versterkt door de absurde eigenbijdrage van 200 euro per maand die zij moeten betalen als zij een beroep willen doen op psychiatrische hulp. Ook de gevolgen van de bezuinigingen op het speciaal onderwijs en het persoonsgebonden budget betekent vaak een stapeling van gevolgen. Op scholen voor speciaal onderwijs worden goed opgeleide leerkrachten ontslagen en worden de klassen groter, waardoor de kwaliteit van dit onderwijs niet langer kan worden gegarandeerd. Door het gewijzigde indicatie beleid krijgen scholen in het reguliere onderwijs te maken met een grotere groep kinderen die eigenlijk meer aandacht nodig hebben dan deze scholen ze door de toenemende werkdruk kunnen geven. Ouders van kinderen met een beperking krijgen daardoor te maken met sterk verslechterende kansen voor hun kinderen. Gecombineerd met verhoogde kosten door het verlagen of afschaffen van het persoonsgebonden budget, het verlagen of vervallen van de vergoeding voor het vervoer van en naar de school en de verlaging van de kindertoeslag worden deze ouders vaak drie of vier dubbel getroffen door deze bezuinigingen. Op de vraag of de kinderen die door deze maatregelen getroffen worden er de komende jaren gelukkiger op worden en of hen het grondwettelijke recht op onderwijs blijvend kan worden gegarandeerd, heeft deze overheid geen antwoord.

Omdat deze eerste bijeenkomst door alle aanwezigen als nuttig en informatief is ervaren hebben we besloten tot een vervolg bijeenkomst eind januari. Op deze bijeenkomst gaan we verder met het inventariseren van de gevolgen van de bezuinigingen en gaan we nadenken over de mogelijkheden die we als gezamenlijke organisaties hebben om deze problematiek onder de aandacht te brengen van de mensen in Delft in het algemeen en de politiek verantwoordelijke in het bijzonder.

U bent hier