h

Kennisstad werkt niet: Delftse werkgelegenheid neemt af.

18 maart 2011

Kennisstad werkt niet: Delftse werkgelegenheid neemt af.


Al meer dan 15 jaar wil de gemeente Delft zich als ‘kennisstad’ neerzetten. Er wordt daarom veel geld geïnvesteerd in pogingen (internationale) bedrijven naar de stad te krijgen, in reclame voor ‘het merk’ Delft en in het bevorderen van ‘kennisnetwerken’. Wat de SP betreft, is alleen een kennisstad die wat oplevert zinvol. De maatstaf moet zijn: wat hebben de inwoners van Delft hieraan?

Gisteravond besprak de raadscommissie Middelen en Economie een rapport over de effectiviteit van het kennisbeleid van de gemeente. De conclusies in het rapport liegen er niet om: er zijn geen resultaten. De werkgelegenheid neemt zelfs af, er is in Delft geen economische groei en we hebben hier minder startende bedrijven dan in andere gemeenten.

SP-gemeenteraadslid Lieke van Rossum: “Als je dit rapport leest, kun je niet anders dan zeggen dat Delft Kennisstad feitelijk mislukt is de afgelopen 15 tot 20 jaar. Als je er tenminste resultaten van verwacht. En die verwacht de SP zeker” Gek genoeg waren veel andere partijen enthousiast over het beleid en willen het blijven voortzetten zoals het gaat. Van Rossum: “Veel partijen geloven echt in het kennisbeleid. Het zou banen opleveren en mensen naar de stad trekken. Maar dat gebeurt helemaal niet: het aantal banen neemt af en we hebben nog nooit een euro terug gezien van al die investeringen”

De SP heeft voorgesteld om het voorlopig maar eens te laten bij het investeren in starters en MBK. “Daar helpen we de inwoners van Delft tenminste direct mee.”zegt Van Rossum. “De acquistie van grote bedrijven, het aantrekken van expats en de profilering van Delft moet, zeker nu er veel bezuinigd moet worden, maar eens even achterwege worden gelaten. Dat scheelt een hoop kosten. En dan kunnen we over een paar jaar zien wat dát met de Delftse economie heeft gedaan.”

U bent hier