h

Inwoners beslissen over gemeentelijke herindelingen

14 december 2010

Inwoners beslissen over gemeentelijke herindelingen

De SP zal in zowel in Delft als in Rijswijk deze week in de raadsvergadering een voorstel indienen over gemeentelijke herindelingen. De partij wil het college verplichten om de gemeenteraad in te lichten vóórdat ze met buurgemeentes over de mogelijkheden voor fuseren gaat praten. Daarnaast moet er een volksraadpleging worden gehouden wanneer er sprake is van fusie. Dat kan een refenderum zijn, maar bijvoorbeeld ook een zeer uitgebreide enquete.

De afgelopen weken verschenen er verschillende krantenberichten over mogelijke gemeentelijke herindelingen; een ‘fusie’ van Delft, Rijswijk, Delfgauw en Midden-Delfland. Bij navraag in zowel Delft als Rijswijk meldde het college dat er geen sprake is van gemeentelijke herindelingen, maar wel van samenwerking tussen Delft en Rijswijk.

“Gelukkig zijn gemeentelijke herindelingen blijkbaar niet aan de orde” zegt SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum. “Maar die samenwerking lijkt wel een eerste stap, en er zijn geen vastomlijnde procedures die door de betrokken gemeentes gevolgd moeten worden bij een fusie. De SP wil ten alle tijden voorkomen dat er plannen worden gemaakt waar de gemeenteraad en de inwoners geen weet van hebben. Wij zijn zeker geen voorstander van zo’n fusie, maar mocht het college dit toch willen dan moet ze er eerlijk voor uitkomen. Want de inwoners van de betrokken gemeenten moeten over zo’n ingrijpende verandering kunnen beslissen.”

U bent hier