h

Risico's Spoorzone project nog steeds niet duidelijk

20 april 2010

Risico's Spoorzone project nog steeds niet duidelijk

Tijdens de laatste commissie algemeen is de voortgangsrapportage van het 4e kwartaal 2009 over het project Spoorzone behandeld.
De SP zet zich al jaren in om met name de risico's van dit grote project beter inzichtelijk te krijgen. Dit is helaas nog steeds niet het geval in deze rapportage, het is na aandringen van onze kant wel iets verbeterd. Maar nog lang niet voldoende.

Omdat het een groot project is met een enorme begroting zijn er risico's, daar ontkom je niet aan. Maar waarom worden die dan niet goed in kaart gebracht en getoetst door een onafhankelijke deskundige.
Gemeenteraadslid Jon van Pagée: “Er begint eindelijk wat draagvlak te ontstaan binnen de raad dat de risico's beter in kaart moeten worden gebracht. Dat is positief, wij zullen dan ook met een voorstel komen om dit te bereiken.”

Het onlangs verschenen rapport van de Delftse Rekenkamer inzake het Spoorzoneproject is ook duidelijk over de risico's: “ De risico's aan gemeentelijke zijde zijn onderbelicht. In dit project is hier ook niemand concreet voor verantwoordelijk. De risicobuffer die wordt aangehouden achten wij ontoereikend”

Deze conclusies onderschrijven ook ons standpunt over de risico's. Maar ook de genoemde ontoereikende risicobuffer veroorzaakt bij ons grote zorgen. In totaal is er een bedrag van 25 miljoen gereserveerd voor risico's en onzekerheid. Daarvan is maximaal 5 miljoen al gereserveerd voor de tunnel. Daardoor blijft er 20 miljoen over voor andere zaken. Maar uit de laatste kwartaalrapportage bleek al dat er al een mogelijk tekort ontstaat van 5 miljoen. Dus effectief is de pot al voor 40% gebruikt, en blijft er dus maar 15 miljoen over. En dat voor een project dat nog jaren gaat duren!

Gemeenteraadslid Jon van Pagée: “Als dit zo door gaat kan er een groot financieel probleem voor de gemeente ontstaan, daarom moet er nu echt wat gedaan worden. De vorige wethouder verantwoordelijk voor dit project (wethouder Koning), vond onze vraag om meer inzicht in de risico's klaarblijkelijk niet belangrijk. Wij gaan er alles aan doen om te zorgen dat de nieuwe wethouder dit wel belangrijk vindt!”

U bent hier