h

Gemeenteraad heeft geen zin om naar vrijwilligers te luisteren

29 januari 2010

Gemeenteraad heeft geen zin om naar vrijwilligers te luisteren

Aanbieden zwartboek

Het stadhuis stond gisteren vol met actie voerende vrijwilligers uit de Delftse buurthuizen. Het Platform Vrijwilligers Buurthuizen bood samen met de SP een zwartboek aan bij wethouder Rensen waarin de onvrede van vrijwilligers en bezoekers verwoord werd.

"Ons voorstel aan de gemeenteraad, om de wethouder en Breed Welzijn Delft weer tot serieus overleg met vrijwilligers te dwingen haalde het echter niet," reageert SP-lijsttrekker Lieke van Rossum. "Tekenend was dat het verhaal van de wethouder bijna hetzelfde was als anderhalf jaar geleden. Ook toen deed hij het af als een kleine groep vrijwilligers, die tegen elke verandering zou zijn. Telkens wordt opgeroepen tot uitstel en meer overleg. Maar dat overleg is er dus niet. In de tussentijd voelen steeds meer vrijwiliggers zich geschoffeerd, en raken elke dag meer bezoekers hun vertrouwde stek kwijt."

Anderhalf jaar geleden stond het stadhuis ook al vol met mensen van de buurthuizen, om een vergelijkbaar voorstel van de SP te steunen. Ook toen stemde een meerderheid tegen. Wethouder Rensen (PvdA) slaagde er echter sindsdien niet in het vertrouwen van buurthuizen terug te winnen. Vrijwilligers van vijf buurthuizen verenigden zich daarom in het Platform Vrijwilligers Buurthuizen.

Een vol stadhuis
Het was druk in het stadhuis tijdens de actie.

Woordvoerder Elly Griebling
Elly griebling, al jaren actief bij buurtvereniging Fledderus, voerde namens het Platform Vrijwilligers Buurthuizen het woord.

Hoewel het probleem dus al heel lang speelt werd de SP verweten op een verkiezings-stunt uit te zijn. Bijna alle andere partijen wilden eerst wachten op een gesprek met de directeur van de BWD. Dat gesprek zou al geweest zijn, maar werd plotseling uitgesteld tot ná het debat van gisteren.

Van Rossum: "Inmiddels zegt de hele raad zich ook zorgen te maken over de problemen in de Delftse buurthuizen, maar al het geneuzel over procedures en 'zorgvuldigheid' laat zien dat ze weinig gevoel voor urgentie hebben. Als puntje bij paaltje komt weigeren ze keer op keer om in actie te komen en de vrijwilligers te steunen. Ze zeggen steeds dat ze eerst met alle betrokkenen willen spreken, maar in de tussentijd gebeurt er weinig en wachten ze op een bezoekje van de directeur van de BWD voor ze een mening willen geven. Als volksvertegenwoodiger doe je dan je werk gewoon niet goed."

"De wethouder en de collegepartijen lieten trouwens een paar keer duidelijk zien dat ze niet weten wat er in de buurthuizen gebeurt," reageerde Karin Halbe van het Platform Vrijwilligers Buurthuizen en al jaren vrijwilliger bij het jongerengedeelte van De Wending. "De wethouder zei dat de buurthuizen 'nokkie vol' zitten. Iedereen die wel eens in De Wending, Culture, Buitenhuis of ander buurthuis komt weet dat dat onzin is."

U bent hier