h

Extra studiekosten roept woede in student op

7 mei 2009

Extra studiekosten roept woede in student op

Verschillende Delftse Bouwkunde studenten gaven vandaag aan hun studiekosten veel te hoog te vinden. Op de vraag: "Hoeveel studiekosten heb jij elk jaar naast je collegegeld?" kwamen verontrustende antwoorden, uiteenlopend van 400 tot 3000 Euro. De sfeer onder de studenten was minder uiteenlopend: woede over de slechte voorlichting en het afschuiven van kosten op de student.

Een studente verteld over haar extra studiekosten

ROOD Delft, de jongerenorganisatie van de SP, is vandaag begonnen met het landelijke Studiekosten onderzoek. Dit onderzoek is een initiatief van ROOD en de SP om er achter te komen wat studenten daadwerkelijk uitgeven aan hun studie. En wat bleek op de faculteit Bouwkunde in Delft? Het, voor iedereen gelijkgestelde, collegegeld is soms nog maar de helft van de totale kosten die een student maakt in een jaar. Vandaag werd begonnen met het onderzoek op de faculteit Bouwkunde, omdat daar momenteel veel wordt bezuinigd. Deze bezuinigingen betekenen vaak dat kosten op de student worden afgeschoven. Zo gaven verschillende studenten vanmiddag aan zich verplicht te voelen om een laptop aan te schaffen omdat er niet genoeg computers beschikbaar zijn op de faculteit.

Juist de maquette kosten op deze faculteit spelen een hele grote rol, bedragen als 400 Euro per jaar is niet vreemd. Een masterstudent vertelde de SP-jongeren het volgende: "Wanneer 1 student met mooie, dure materialen aan komt, verwachten de docenten dat ook van de rest. Zo drijven de docenten de studenten op om meer en meer uit te geven. Des te mooier de materialen, des te realistischer de maquette. En dit geeft een groot voordeel voor het eindresultaat."

ROOD en de SP vinden dat studeren betaalbaar moet blijven voor alle studenten in Nederland. Het mag dus niet zo zijn dat kosten worden afgeschoven op studenten. Ook moet er eerlijke voorlichting zijn naar de nieuwe studenten over de hoogte van de extra kosten.

Maakt jouw faculteit het ook te gek of ben je juist heel tevreden? Vul nu de enquete in op: www.sp.nl/studiekosten.

U bent hier