h

Toekomst regiotaxi een herhaling?

5 februari 2009

Toekomst regiotaxi een herhaling?

Afgelopen dinsdag werd er in de commissie samenleving en volkshuisvesting gesproken over de toekomst van de RegioTaxi. De problemen met de vorige vervoerder (BTR) en de huidige vervoerder (Connexxion) zijn waarschijnlijk wel bekend.
Tijdens de bespreking werd helaas duidelijk dat de meerderheid van de raad de lijn van het college volgt. Die willen namelijk het vervoer op nagenoeg de zelfde manier gaan regelen.

Een van de belangrijkste obstakels van het verleden was de verantwoordelijkheid. De Delftse wethouder verwees naar stadsgewest Haaglanden, die verwees weer naar de vervoerder. Mede daarom is de SP voorstander van het zelf regelen van de RegioTaxi, omdat je op die manier de meeste invloed kan uitoefenen op een goede uitvoering. Ook kan je op die manier al in het voortraject naar de aanbesteding toe belangrijke kwaliteitseisen neerleggen die er toe leiden dat er minder problemen ontstaan. Te denken valt dan aan minimale eisen van een wagenpark, voldoende gediplomeerde bestuurders en betere regelingen als een vervoerder niet volgens afspraak werkt. Maar ook onafhankelijk toezicht voor en tijdens de uitvoering van een aanbesteding.

Zoals het voorstel nu is, worden er een paar dingen geregeld die volgens het college de gemeentelijke invloed kunnen vergroten. Helaas zijn deze niet voldoende en bestaat er een kans dat het een herhaling gaat worden van de huidige situatie, en staan de gebruikers weer letterlijk in de kou. Daar komt nog eens bij dat het stadsgewest Haaglanden van plan is het oude bestek als uitgangspunt te gaan gebruiken. Dat die niet goed genoeg was heeft de praktijk wel uitgewezen.

Er is door het college niet voldoende gekeken naar alternatieven om de RegioTaxi vorm te geven. Alles behalve een aanbesteding binnen Haaglanden is te duur. De SP vindt dit te kort door de bocht. Na alle ellende is het belangrijk om eindelijk kwalitatief goed vervoer te hebben. Dat dat waarschijnlijk zal leiden tot extra kosten begrijpen wij ook. Zonder dat alternatieven bekeken zijn gaat de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met een zelfde soort uitvoering als voorheen.

U bent hier