h

SP overhandigt woonvisie "Bouwen naar Behoefte" aan woningcorporaties

22 januari 2009

SP overhandigt woonvisie "Bouwen naar Behoefte" aan woningcorporaties

De SP is bij de woningbouwcorporaties in Delft langs gegaan om hun woonvisie "Bouwen naar Behoefte" aan te bieden. Deze visie van de SP op woningbouw in Zuid-Holland werd door Vestia en Vidomes in ontvangst genomen waarna er meteen gesproken is over de ontwikkelingen op woongebied in de regio.
SP Gemeenteraadslid Sipkema overhandid woonvisie aan de directeur Den Ouden van Vestia Delft

In haar woonvisie toont de SP onder andere aan dat er meer betaalbare sociale woningbouw nodig is. De SP stelt dan ook voor het percentage sociale woningen bij nieuwbouw te verhogen naar 40 %. De belangrijkste voorstellen in de woonvisie van de SP zijn: Het aan banden leggen van de sloop en verkoop van (sociale) huurwoningen, Het verhogen van het percentage sociale woningen bij nieuwbouw naar 40 % en een sterkere rol voor de provincie bij het realiseren van de woningbehoefte in Zuid-Holland.

De visie is opgesteld door de SP fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld die al jaren lang problemen heeft met het realiseren van voldoende betaalbare huurwoningen. SP-statenlid Frank Johan Hoogendam: "Het lukt de provincie al jaren niet om gemeenten de gemaakte afspraken te laten nakomen". De doelstelling voor het bouwen van nieuwe woningen wordt maar voor 80% gehaald. Daarnaast blijft het afgesproken percentage van 30% sociale woningen steken op krap 20%.

volgens de SP zijn om plaats te maken voor vaak veel duurdere nieuwbouw de afgelopen jaren veel betaalbare woningen gesloopt. Deze woningen zijn niet langer beschikbaar voor starters of ouderen, waardoor de wachtlijsten voor deze en andere groepen op sommige plaatsen is opgelopen tot meer dan 7 jaar. Om hier een einde aan te maken moet het afgelopen zijn met het onttrekken van (sociale) huurwoningen aan de voorraad door sloop of verkoop en moet als er al gesloopt wordt ten minste 100% van het aantal gesloopte (sociale) huurwoningen worden teruggebouwd in plaats van de 69% die nu in Nederland het gemiddelde is.

SP statenlid Frank Hoogendam overhandigd woonvisie aan de directeur sector beleid Jacques Reniers van Vidomes

Volgens Martijn Sipkema van de SP-fractie in Delft is het duidelijk dat de woningbouwcorporaties niet altijd op een lijn zitten met de SP, maar dat er ook onderling zijn er grote verschillen. "Met elkaar het gesprek aangaan kan de plannen voor de woningbouw in Delft en omstreken alleen maar verbeteren"

Website SP Zuid-Holland
Woonvisie "Bouwen naar Behoefte"

U bent hier