h

College, wordt eens wakker!

29 oktober 2008

College, wordt eens wakker!

Gisteren begonnen in de Delftse gemeenteraad de jaarlijkse Algemene Beschouwingen en behandeling van de begroting. Wat de SP betreft lijkt het college van Burgemeester en Wethouders op veel punten te liggen slapen. "Het huidige college maakt veel mooie plannen, maar van de uitvoering daarvan komt bar weinig terecht," aldus gemeenteraadslid Lieke van Rossum. "En waar er wél duidelijk dingen gebeuren, worden foute keuzes gemaakt. Zo slaagt het gemeentebestuur er maar niet in haar doelstellingen op het gebied van milieu en woningbouw waar te maken en zijn de problemen met de RegioTaxi inmiddels een een slepende kwestie. Daarentegen worden bijvoorbeeld wel zeer effectief vrijwilligers de Delftse buurthuizen uitgewerkt."

De volledige inbreng van de SP fractie is hier onder te lezen:

Voorzitter,

Ik werd vanochtend uitgeslapen wakker. Ik werd wakker in mijn nieuwe bed van de grootste woonwinkel van Nederland, gaapte, en ademde de Delftse lucht in die volledig aan de luchtkwaliteitseisen voldoet. Toen ik de deur uitging, groette ik de thuiszorgmedewerker van mijn buurvrouw, die – naar volle tevredenheid van mijn buurvrouw en van hem zelf – zijn werk voor veel minder geld doet dan vorig jaar. Ik fietste vrolijk op mijn niet door de gemeente verwijderde fiets langs een paar verse herplante bomen door een wijk die getest is op alle milieurisico’s, en waar overigens de bewoners vanwege hun volledige terugkeergarantie dolblij zijn met de renovatieplannen. Op de achtergrond zoefde een RegioTaxi keurig op tijd voorbij.

En als ik straks naar huis ga, voel ik me enorm veilig met alle camera’s op het station, en niet te vergeten, de gesloten cafés waar alle drugsdealers uit geweerd zijn. Wat een heerlijke stad. Maarja, dat ben ik. Er zijn vast mensen die het níet eens zijn met het beleid van het college. Eens even kijken.

Ons stadsbestuur maakt beleid. Beleid is, volgens de Dikke van Dale “een gedragslijn voor de verwezenlijking van bepaalde doelstellingen”. Ha, je maakt doelstellingen. Die heeft het college weldegelijk. Ik noem er een paar:

  • Meer dan 33 duizend ton CO2 reductie per jaar
  • De realisatie van een warmtebedrijf
  • Voldoende (betaalbare) woningen
  • Goed openbaar vervoer
  • Het bevorderen van dierwelzijn
  • Goed functionerende zorg
  • Geen grote financiële risico’s voor de gemeente

Stuk voor stuk hele goeie doelstellingen, als je prettige, sociale stad wil zijn. Vandaar ook, dat ik me vanochtend zo goed voelde, waarschijnlijk.

Maar beleid, voorzitter, gaat ook om het verwézenlijken van die doelstellingen. En dat is hard werken, dat weet ik ook wel. Daar moet je goed uitgeslapen voor zijn. Helaas.

In 2003 is met het Klimaatplan vastgelegd wat Delft aan energiebesparing en CO2-reductie wil gaan doen. Ik citeer: “Met 20 realistische, uitvoerbare projecten laat de gemeente zien dat op lokale schaal een forse CO2-reductie mogelijk is van 33-duizend-500 ton per jaar ten opzichte van 1999.” Van die doelstelling is op dit moment nog geen 10 procent in de praktijk gebracht. In plaats dat het college zich achter de oren krabt, krijgen we binnenkort simpelweg een nieuw plan, met een nóg ambitieuzere doelstelling.

Het warmtebedrijf zou een groot aandeel van de CO2 reductie voor zijn rekening nemen. Ik heb hier de folder. Hij is prachtig. Het warmtenet is dit jaar ook al aangelegd, staat erin. Niet dus.

In de praktijk blijkt het warmtebedrijf niet echt een realistisch, uitvoerbaar project. Er zou in 2006 over besloten worden, maar we lijken nu net zo ver, of misschien nog wel minder ver, dan ruim twee jaar geleden.

Wat het college nu van plan is weten we niet. In de begroting is er ook weer niets over te vinden. Waar het college met de folder misschien wat op de zaken vooruit liep is de informatie die we nu krijgen wel erg mondjesmaat. Er moet toch wel iets bekend zijn? Het zou best interessant zijn om te weten of het college denkt volgend jaar geen subsidies mis te lopen. Denkt de wethouder nog steeds dat halverwege 2009 de toepassing van restwarmte is gerealiseerd? Kan ze dan nu misschien verklappen waar die restwarmte zo snel vandaan gaat komen? Momenteel lijkt het erop dat het warmtebedrijf en de bijborende CO2 reductie er nooit meer gaan komen.

Wethouder milieu: waarom leert u niets van deze fouten?

Nog zoiets: sinds dit college hebben wij een wethouder dierwelzijn. Zij heeft het welgeteld één keer over dierwelzijn gehad hier, en dat was toen ik haar daar naar vroeg, twee jaar geleden tijdens de algemene beschouwingen. Zij zei toen “dat beleid moet zichzelf nog vormgeven”. Maar daar kan de SP niet langer op wachten. Er moesten sindsdien bijvoorbeeld doodzieke konijnen uit de gemeentelijke dierenweide gered worden door een oplettende dame, en onze actieve SP-ers hebben nog wel eens futen gered die anders vanwege bouwactiviteiten verdreven zouden worden. De dierenbescherming heeft een prachtige verordening over gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid gemaakt, en wij stellen voor die op de voor Delft relevante onderwerpen over te nemen.

Dus wethouder dierwelzijn: gaat u nog eens wat doen met uw portefeuille?

Waar het stadsbestuur ook met veel nieuwe, waaronder goede, doelstellingen komt, is de volkshuisvesting. Er waren al plannen om meer studentenwoningen te bouwen, maar daar is de afgelopen jaren weinig van terecht gekomen. In de nieuwe plannen zijn er nu nog meer studentenkamers voorzien, ik hoop maar dat ze er deze keer echt komen.

Waar helemaal niets van terecht is gekomen is de bouw van sociale huurwoningen. Ik zal nog maar eens uitleggen waarom dat zo belangrijk is. Dat is niet alleen omdat daar (net als bij studentenwoningen) een groot tekort aan is, maar ook omdat het college van een enorm aantal betaalbare huurwoningen af wil. Dit college wil in 10 jaar 2000 sociale huurwoningen bouwen, maar daar staat tegenover dat er 5000 sociale huurwoningen gaan verdwijnen. Het is te hopen dat van dat laatste ook niets terecht komt, maar het college lijkt er behoorlijk op gebrand te zijn om bovenaan de lijst te komen van gemeenten met de langste wachtlijsten voor een huurwoning.

In plaats van daar iets aan te doen gaat het college weer eens creatief rekenen - ik heb het dan over de notitie 'stand van zaken woningbouwproductie'. Het valt te betwijfelen of we met dat soort rekentrucs de € 7,5 miljoen BLS-subsidie niet mislopen, maar het is zeker geen oplossing voor de wachtlijsten. Als je zo weinig doet aan betaalbare woningen, dan moet je op z'n minst de woningen die je zegt te gaan bouwen nu ook echt neerzetten

Wat de SP-fractie betreft krijgen sociale huurwoningen en studentenkamers de komende jaren voorrang om de achterstand in te halen.

Wethouders volkshuisvesting en ruimtelijke ordening: ga eindelijk eens bouwen!

Net als het tekort aan betaalbare woningen, wordt ook het dossier RegioTaxi zo langzamerhand een slepende kwestie. Toen uitvoerder Connexxion startte, kreeg de SP weer tientallen klachten binnen. En nog steeds. De problemen blijven hetzelfde – mensen worden te laat, of helemaal niet opgehaald, terwijl aan de telefoon beloofd wordt dat de taxi onderweg is -, en een oplossing komt niet dichterbij.

Onze wethouder heeft naar eigen zeggen alles geprobeerd.

Een afspraak met Connexxion, bedoeld om de klachten voor te leggen en rustig te overleggen, werd een dag van te voren om onduidelijke redenen afgebeld.

Er word door iedereen gewezen naar het stadsgewest Haaglanden. Maarja, Haaglanden, weet u allemaal, daar komt de SP niet zo makkelijk in.

In de commissie is dit jaar een plan besproken over hoe het nu verder moet met de RegioTaxi. Maar zéker op dit onderwerp, waar de beloftes van bedrijven niet met de praktijk overeen komen, heeft dit alleen kans van slagen als de gebruikers van de taxi en de zorgorganisaties mee kunnen beslissen. De wethouder wilde zoiets niet organiseren, dus doen wij het zelf. De SP gaat een avond organiseren waarop iedereen mee kan denken over hoe de RegioTaxi vanaf volgend jaar ingericht moet worden. U ontvangt allemaal binnenkort de uitnodiging.

Wethouder zorg: ook u bent van harte welkom.

Voorzitter, niemand zit te wachten op grote financiële risico’s. Gelukkig heeft onze gemeente haar geld niet in IJsland gestopt, maar omdat de spoortunnel er moest komen werd wel afgesproken dat Delft alle risico's zou dragen. Vervolgens liep er een en ander fout met de aanbesteding, met als gunstige bijwerking dat in die extra tijd duidelijk kon worden dat het volkomen onrealistisch was dat Delft de bouw van de spoortunnel volledig op zich kon nemen.

Nu zijn er inderdaad betere afspraken gemaakt, maar het is zeker niet zo dat Delft nu helemaal geen risico's meer loopt. Over die risico's is in deze begroting opnieuw niets te vinden. Het lijkt er op dat dit college denkt de risico's te vermijden door ze niet te benoemen. Als je ze niet ziet, dan zijn ze er ook niet. Dat is, zeker als het als het om zulke bedragen gaat, enorm onverstandig.

De SP wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt waarin wordt gekeken naar de financiële risico's van het project spoorzone waar Delft voor verantwoordelijk is, en naar de gevolgen van de nieuwe afspraken met het Rijk.

Ja voorzitter, de doelstellingen zijn er wel. Nu nog de verwezenlijking ervan, en dan hebben we iets wat op écht beleid lijkt.

Gelukkig zijn er ook positieve geluiden.

Over WMO bijvoorbeeld, is goed nieuws: wij hebben afgelopen jaar 1,4 miljoen minder uitgegeven aan de huishoudelijke verzorging. Dit, omdat onze gemeente de zorg efficiënt heeft ingericht. Maar uit een vergelijking met gemeenten in de buurt, blijkt dat wij 25 tot 30 procent minder uitgeven (per uur zorg). Dan gaan bij de SP de alarmbellen wel rinkelen. Hoezo kan het bij ons goedkoper? Zijn ze dan in andere gemeentes geld aan het weggooien?

Echt goed nieuws, is er over de initiatieven uit de stad. Ik weet dat het college hier blij mee is, en dat is de SP ook. Een voorbeeld wat ik hier wil noemen is de Delftse werkgroep Fair Trade, bestaande uit vertegenwoordigers van onder andere de Wereldwinkel, Milieudefensie en Nyama. Zij willen van Delft een Fair Trade gemeente maken, en daar is onder andere voor nodig dat raad en college zich hiervoor uitspreken en het initiatief ondersteunen. Een prachtig idee, en een fantastisch voorbeeld van hoe je op een niet-geldverslindende manier aan stadsmarketing kan werken.

Tot slot voorzitter, moet je natuurlijk kiezen waar je beter wél of geen beleid op kan maken. Zoals onze liberale regering momenteel haar eigen bandeloze systeem probeert te redden met miljarden aan overheidssteun, zo grijpt ons links-liberale college – zo mag ik het toch wel noemen denk ik – ook af en toe fors in, maar dan op de verkeerde plek. Je zou, van deze links- liberalen, verwachten, dat ze direct ingrijpen als onze ouderen, minder bedeelden en gehandicapten op de tocht staan, en mensen hun vrijheid gunnen waar mogelijk. Niets is minder waar.

Bij alle onderwerpen die ik vanavond heb genoemd, voert u uw duurzame en sociale beleid niet (goed) uit. Maar wanneer je mensen juist hun vrijheid moet geven, daar gaat u ineens “handhaven”. U doet dat met mensen die graag niet te veel geld aan hun woning kwijt willen zijn – door te roepen dat dat scheefwonen is, en u doet dat door fietsen bij het station te verwijderen. Maar u doet dat vooral bij buurthuis de Wending.

Jarenlang zorgden vrijwilligers uit de buurt voor het reilen en zeilen van de Wending. Toen Breed Welzijn Delft ging ondersteunen in 2006 werden er goede afspraken gemaakt. Maar daar is niets van terecht gekomen. Nu zijn we zover dat vrijwilligers niet eens meer zelf achter de bar mogen staan, dat het buurthuis zijn huiskamerfunctie verliest omdat het vaak dicht is en er overdag geen druppel alcohol meer mag worden geschonken. Dat noemen wij betutteling eersteklas. Ondersteuning is prima, maar u ging toch zo prat op de ‘eigen verantwoordelijkheid’. Nou, geef mensen die dan ook!

Beleid is een gedragslijn voor de verwezenlijking van bepaalde doelstellingen. College, uw doelstellingen zijn niet slecht. Tenminste, lang niet allemaal. Maar Delft is geen folder, en Delft is geen product dat verkocht moet worden. Delft is een stad, met mensen. Gaat u eens voor die mensen zorgen, en laat ze verder met rust.

Bij de SP maken we beleid, samen met de mensen om wie het gaat. En we zeggen het samen met hen hardop, en tegen iedereen, als het ergens mis gaat. Dat dat niet úw stijl is, college, of dat u dat zelfs vervelend vind, dat spijt me. Maar dat is geen excuus om uw eigen fouten, de mening van de mensen in Delft, en de problemen die uw beleid veroorzaakt niet onder ogen te willen zien.

Kortom: College, wordt eens wakker! U krijgt van mij een kadootje, om u daarbij te helpen.

U bent hier