h

College moddert aan met woningbouwplannen

28 september 2008

College moddert aan met woningbouwplannen

Het leek erop dat de gemeenteraad afgelopen donderdag zou besluiten om een milieueffectrapportage (MER) te maken voor het TU-gebied. Door de pogingen van het college om onder dit onderzoek uit te komen loopt de geplande woningbouw in dit gebied onnodige vertraging op. In april stemde een krappe meerderheid van de raad in met het voorstel om geen MER-procedure te starten, maar dat was onterecht: het onderzoek is volgens een door de raad gevraagde second opinion verplicht. Nog steeds wil het college blijven aanmodderen. Het verkeerde besluit van april wordt niet ingetrokken. Er is nu wel besloten de MER voor te bereiden, maar met het besluit of die er ook echt komt wordt gewacht op een uitspraak van de Raad van State.

In het TU-gebied is veel nieuwbouw gepland. Het is belangrijk dat er woningen worden bijgebouwd – alleen zo los je de huidige tekorten echt op. Omdat deze woningbouw gevolgen voor het milieu kan hebben is het belangrijk om daar een goede analyse van te maken, en bij deze hoeveelheden (meer dan 4000 woningen) is dat ook verplicht. Bewoners hebben daar vanaf het moment dat de plannen bekend werden om gevraagd. De verkeersdruk is in delen van dit gebied nu al erg hoog. Door bij nieuwe woningbouw alternatieven te onderzoeken kan er iets aan de woningnood worden gedaan zonder daarbij nieuwe problemen met het verkeer en de luchtkwaliteit te creëren.

Maar het college lijkt niet te overtuigen van het nut van een dergelijk onderzoek. SP-raadslid Martijn Sipkema: "Het beeld van een MER als een lang en duur milieuonderzoek dat alleen maar voor vertragingen zorgt is onterecht – als er gewoon op tijd aan begonnen was dan waren er helemaal geen vertragingen geweest. Nu het college niet op het besluit om geen MER-procedure te starten wil terugkomen kon de SP-fractie niet anders dan een motie van afkeuring indienen tegen de verantwoordelijke wethouders Koning en Merkx. Het college heeft niets geleerd en blijft doorgokken. Dat levert alleen het risico op nog meer vertragingen op."

AD: "Wachten op oordeel van de rechter"

U bent hier