h

Uitvaart Calvé Delft

30 mei 2008

Uitvaart Calvé Delft

Delft heeft na 124 jaar afscheid genomen van Calvé. Ruim een jaar na de aankondiging van de directie van Unilever dat de fabriek dicht moest was het 30 mei om 11 uur dan zo ver. Vanaf de brug over het water liepen werknemers, oud-werknemers en belangstellenden achter een rouwkrans naar de fabriek.
Calve Begrafenisstoet
Daar werd de stoet opgewacht door nog meer mensen. Voor de poort stonden hekken waar de stoet achter bleef staan. Op het Calvé-terrein stond eenzaam de manager die de laatste maanden van de fabriek had begeleid. Hij hield een korte toespraak waarna achter hem op een enorm scherm een film werd getoond met beelden van werknemers van de fabriek, begeleid door het lied 'My way.'

Directeur wacht de stoet op
Werd er daarvoor nog veel geroezemoesd. Nu werd toch iedereen stil, alleen het legertje fotografen was druk met het maken van allerlei foto's van de fabrieksarbeiders met tranen in hun ogen. Aan het eind van de film kwamen alle namen van werknemers van de fabriek nog eens voorbij.
Kijken naar de afscheidsfilm

In Delft zijn 38 van die werknemers nog steeds in dienst van Unilever. Zij maken gebruik van het sociaal plan dat met diverse acties was afgedwongen door het personeel. Unilever is verplicht om hen het komende jaar naar een nieuwe baan te begeleiden. De voorzitter van de ondernemingsraad zit ook in die groep, en heeft beloofd erop toe te zien dat dat ook echt gebeurt. Deze 38 zijn deel van een groep van 100 mensen die ook van de andere twee fabrieken komen die gesloten zijn of worden. De rest heeft al een andere baan gevonden of wil tijdelijk iets anders gaan doen.

Calve vlag halfstok

Na de film kwamen de drie werknemers met de meeste dienstjaren (samen meer dan 110 jaar) naar voren om de poort te sluiten. Langzaam schoof het hek automatisch dicht, waarna deze met een oude ketting werd afgesloten. Dezelfde ketting is tientallen jaren geleden bij een bezetting van de fabriek gebruikt om de poort af te sluiten, en deze is altijd door de voorzitter van de ondernemingsraad bewaard. Voor als de poort nog eens afgesloten moest worden. Alleen dit keer voorgoed, de sleutel werd met een groots gebaar in het water gegooid. Daarna werd er vanaf de andere kant van de Schie vuurwerk afgestoken, als een laatste eerbetoon aan de fabriek.
De poort voor de laatste keer gesloten

Calvé is zo'n honderd jaar een van de pijlers van Delft als industriestad. Er werd gezegd dat er nu wel geklaagd zal worden dat het buiten niet meer naar pinda's ruikt. Iedereen die in Delft is groot geworden, is groot geworden met Calvé, maar nu is dit stokpaardje van een van de eerste socialistische kapitalisten van Nederland, Van Marken, gesloten.

Een oude Calvé-vlag hing halfstok, de Unilever vlaggen waren 's nachts door een aantal werknemers verwijderd. De bloemen werden bij het hek gelegd en iedereen nam gelaten afscheid. Een nieuwe toekomst tegemoet.

Rozenkrans

Wat nou weg

U bent hier