h

Betaalbaar wonen?

10 november 2007

Betaalbaar wonen?

Kun je in Delft een betaalbare woning krijgen? Je zou zeggen van wel – er is nog 54% sociale woningbouw in de stad. Als je naar de wachtlijsten kijkt dan krijg je een heel ander beeld. Ook uit recent onderzoek blijkt een groeiend tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen.

De SP maakt zich grote zorgen om de Delftse voorraad aan betaalbare woningen. De gemeente zou volgens regionale afspraken bij nieuwbouw 30% sociale woningbouw moeten bouwen, maar de afgelopen jaren is daar niets van terecht gekomen. Tegelijkertijd worden in wijken als de Poptahof en de Bomenwijk veel betaalbare woningen gesloopt. Voor starters en mensen met een wat lager inkomen wordt het steeds moeilijker om in Delft een woning te vinden.

In de gemeenteraad wordt gedacht dat er te veel betaalbare woningen zijn en dat er vooral duurdere koopwoningen gebouwd moeten worden. Daarom heeft de SP donderdag tijdens de behandeling van de programmabegroting een motie ingediend om de woonbehoefte in kaart te brengen door te onderzoeken wat mensen kúnnen betalen aan een woning en zolang dat onderzoek er niet is in ieder geval de afgesproken 30% sociale woningbouw bij nieuwbouw te realiseren. Dit voorstel is echter, met uitzondering van Leefbaar Delft, door geen enkele partij gesteund.

Binnenkort wordt in de gemeenteraad de woonvisie vastgesteld, waarin de visie op wonen in Delft voor de komende jaren wordt vastgelegd. De SP is bang dat met het vaststellen van deze visie het aantal betaalbare woningen nog verder zal afnemen. Dat mogen we niet laten gebeuren!

flyerenwoning

De verworpen motie
Sociale Woonvisie Zuid-Holland 2005–2014
Volgens Annius Hoornstra, directeur vastgoed van de woningcorporatie Haag Wonen, wordt er te weinig gebouwd in de sociale sector.
Woningmarktmonitor Haaglanden 2006
Regionale prestatieafspraken tussen het stadsgewest Haaglanden en de Sociale Verhuurders Haaglanden voor de periode 2005 tot en met 2009

U bent hier