h

Koffie en Pindakaas van Calvé

12 oktober 2007

Koffie en Pindakaas van Calvé

Vanochtend hebben we zoals beloofd de stakers bij de Calvé in Delft geholpen door koffie uit te delen. De staking is een succes geworden, alle Nederlandse fabrieken lagen zo goed als plat.
Uitdelen van pindakaas aan voorbijgangers
Vanochtend hebben de actievoerders boterhammen met pindakaas uitgedeeld aan de voorbijgangers. De SP had voor de koffie gezorgd. De actie werd zeer gewaardeerd, op een enkeling na steunden de voorbijgangers de stakers.

Al voor 6 uur 's ochtends werd al het verkeer, auto's, fietsers, tractoren, vrachtwagens en joggers aangehouden en op een boterham met pindakaas getracteerd. Iedereen stopte om de pakketjes in ontvangst te nemen. Zelfs toen de eerste bus langskwam, stopte die en kreeg de chauffeur koffie en de passagiers boterhammen. Tegen 9 uur werd het drukker en lukte het niet meer om elke auto aan te houden, en reden er een aantal door.

Stakers voor de koffie-stand

Dat kwam ook omdat de actie zo goed ging, dat er steeds twee mannen met een auto heen en weer moesten rijden om nieuw brood te halen. De boterhammen werden ter plekke gesmeerd en in boterhamzakjes gedaan met een foldertje erbij. De smeerders moesten hard doorwerken om het bij te kunnen houden. Als het brood niet weer eens op was. en er werd natuurlijk ook hard gelachen, vooral toen een buschauffeur op aandringen van de actievoerders wegreed met nog een collega in de bus die nietsvermoedend boterhammen aan het uitdelen was. Toen hij merkte dat de bus wegreed, schrok hij zichtbaar en begon met zijn armen te zwaaien en heen en weer te rennen, terwijl wij hem vanaf de straat moesten lachen. Hij is een paar honderd meter verderop weer 'vrijgelaten' door de buschauffeur.

Het pindakaas-smeer-team

Zo zie je dat er zelfs bij een serieuze actie, waarbij de toekomst van 180 gezinnen op het spel staat, er toch nog gelachen kan worden. De humor en onderlinge solidariteit kunnen ze bij Unilever in ieder geval niet bij deze mannen en vrouwen wegnemen.

U bent hier