h

Raad van de straat: Een ander Delft kan!

28 november 2014

Raad van de straat: Een ander Delft kan!

Gewone Delftse burgers en Delftse organisaties vertellen het college en de gemeenteraad wat zij belangrijk vinden. Wie weet het beter dan de Delftenaar zelf? Dit filmpje heeft de SP laten zien bij de algemene beschouwingen van de gemeenteraad over de begroting van 2015.

Op 9 september van dit jaar werd bekend dat het college in Delft voor het eerst in de geschiedenis de begroting niet sluitend krijgt. Hoe kan dat?

In de afgelopen 12 jaar zijn er in Delft te veel te grote projecten gestart met te veel risico’s en naar nu blijkt met grote verliezen. Partijen die daar tegen stemden omdat het geld beter gebruikt kon worden, of die wezen op de financiële risico's werden door een meerderheid weggewuifd.

En vandaag is er een verlies op grote bouwprojecten van het gigantische bedrag van zo'n 200 miljoen in totaal:  Allereerst natuurlijk de Spoorzone – de ontwikkeling daar van is goed voor Delft, maar de SP stemde jaren terug al tegen de aanbesteding vanwege het slechte onderzoek naar de financiële risico's  De woningbouw in de Harnaschpolder maakte meer dan 60 miljoen verlies.

Het bedrijventerrein Harnaschpolder, bijna 10 miljoen, de SP was altijd al tegen op de deelname van de gemeente hierin.

De meerkosten van de Sebastiaansbrug, worden nog altijd geheim gehouden, maar waren niet nodig als het college genoegen nam met een ander soort brug.

Het nieuwe Stadskantoor wordt minimaal 2 miljoen per jaar duurder dan de huidige huisvesting en verschillende partijen hebben altijd gezegd dat het geld aan belangrijkere zaken moest worden besteed.

De tekorten op Technopolis zijn 9 miljoen – ook zeker geen plan van de SP en tot slot Poptahof en Station Delft Zuid met een verlies van 5 a 10 miljoen.

De hoofdreden voor het plotseling onmogelijk sluitend krijgen van de begroting zijn de extra tekorten op de ontwikkeling van de Spoorzone, weten we nu. Tot vorig jaar ging het nog best goed met het project Spoorzone. In 2013 was het tekort minder dan 9 miljoen. Niet best, maar nog te overzien.Vlak na de verkiezingen van maart bleek dit tekort ineens enórm opgelopen.

Inmiddels weten uit de zogenaamde stresstest dat het verlies ergens tussen de 40 en 100 miljoen wordt. We weten nu ook dat dit helemaal niet alleen aan de crisis ligt. Er zijn tientallen miljoenen aan overschrijdingen en miscalculaties die niks te maken hebben met een slechte markt.  “Met de kennis van nu kan ik zeggen dat het Spoorzone project een maatje te groot is voor Delft” zei wethouder Harpe twee weken geleden. “We hebben een risico genomen, we gingen uit van stijgende grondprijzen.” 

“De beslissing tot gunning (van de Spoortunnel) staat niet los van de afspraken over de kostenverdeling, (…) en de verdeling van de risico's. Met name dat laatste is belangrijk. (...) Wij hebben nu niet eens een risicoanalyse gemaakt (...) (en) wij kunnen (dus) zelf niet beoordelen of die gunning verstandig is. Wij hebben daar helemaal geen informatie over gekregen. De risico's kan ik (…) niet goed beoordelen. Ik heb daar een onafhankelijke risicoanalyse voor nodig. (Het plan) is nog steeds niet slim en ook niet doorzichtig.” zei SP raadslid Martijn Sipkema in juni 2008.

Tja, wat doen we er nog aan. Gelijk krijgen is niet altijd leuk. Want dat dit uiteindelijk geleid heeft tot een financiële ramp voor Delft is wel duidelijk. Een ramp voor de bewoners van Delft dan, want die krijgen de rekening gepresenteerd, geen ramp voor de bestuurders en directeuren die verantwoordelijk waren voor de gang van zaken, want die werken allemaal al lang weer ergens anders. En, de afgelopen jaren hebben de colleges en de collegepartijen beweerd dat er een degelijk financieel beleid werd gevoerd, met sluitende begrotingen, en rekeningen met zelfs een plus. Daar klopte dus blijkbaar niets van.

Volgens de SP is het dan ook van groot belang dat er nu een onafhankelijk onderzoek komt naar de financiën van Delft, waarin (ex-)bestuurders verhoord kunnen worden zodat de onderste steen boven komt. Want voor een betere toekomst is het wel degelijk van belang te weten hoe het fout is gegaan.

Voorzitter, tot zo ver onze analyse van het Delftse Debacle. Maar natuurlijk moeten we nu verder met deze – niet sluitende – begroting. Bezuinigen moet nou eenmaal. Ik heb vanaf deze plek een eerder college wel eens verweten dat er geen keuzes gemaakt werden. Dat verwijt zal ik dit college niet maken. Uw keuzes zijn duidelijk.  “Kennisstad van innovatie”. Nog altijd is een ruim budget voor Delft Kennisstad, het Technolisch Innovatief Complex , Yes Delft en de 'Metropoolregio'  Dat kan dus allemaal wél, maar ondertussen verdedigt een nota bene GroenLinks wethouder vorige week nog bezuinigingen op de bijzondere bijstand waardoor mensen die niet eens een bed hebben daar straks vaak geen geld meer van de gemeente voor krijgen. 

Ondertussen heb je als je zorg nodig hebt in Delft – of je nu 14 bent en autisme hebt of 83 en thuiszorg hebt – slechts de flinterdunne garantie dat dat nog drie jaar door gaat. Tenminste, eerst wordt nadrukkelijk gekeken wat je zelf, je familie of je buren kunnen doen, en pas als het écht niet anders kan, krijg je zorg. Hoe lang dat nog goed gaat en hoeveel geld er in de toekomst is weten we niet en dat grijpt menigeen naar de keel.

Ondertussen kiest het college ervoor om de belastingen voor gewone mensen te verhogen. Behoud van geld voor de weinigen die baat hebben bij kennisstad en stadsmarketing, pech voor alle gewone mensen in Delft. Ook met het weinige geld dat er is, kun je keuzes maken.

Voorzitter, dit is niet de stad die wij graag zien. De SP heeft het al zo vaak gezegd. Misschien moet u eens luisteren naar wat de mensen in Delft, die de gevolgen van dit beleid elke dag meemaken hier van vinden. Dat laat ik u graag zien met beeld en geluid.

Tja voorzitter, daar hoef ik eigenlijk niet veel aan toe te voegen. U heeft zelf kunnen horen hoe de mensen denken over de koers van Delft. Op straat en in gesprek met verschillende organisaties viel ons op dat Delftenaren de schouders eronder willen zetten en veel voor elkaar over hebben. Maar, zij willen wél een ander Delft.

DOK en VAK, de sportverenigingen en festivals als Westerpop, allemaal hangen hen grote bezuinigingen boven het hoofd waardoor zij niet meer voor de mensen in Delft kunnen zijn wat zij waren. De Voedselbank krijgt te maken met lastiger subsidieregels maar is vooral ook hét symbool – en de thermometer zoals ze zelf zeggen – voor de enorm toenemende armoede in Delft. Voor die 400 gezinnen die aangewezen zijn op de voedselpakketten maar ook al die mensen die nét wat meer hebben en het zelf moeten zien te redden.

Op alle onderwerpen die u langs zag komen zal de SP de komende weken wijzigingsvoorstellen indienen – financieel onderbouwd, want ja, we kunnen dit betalen als we zouden willen. Prioriteit één in de discussie hier in de raad zou moeten zijn: hoe zorgen we dat we de voorzieningen voor bewoners overeind houden en hoe zorgen we dat mensen het hoofd boven water houden. Hoe organiseren we solidariteit organiseren en houden we de stad leuk. Een ander Delft kan!

U bent hier